Bestendig zetmeel in shredlage-maiskuil blijft langer stabiel


Het zetmeelgehalte van shredlage-mais (rechts) blijft langer stabiel
dinsdag, 13 februari, 2018

Bestendig zetmeel gedraagt zich in een kuil met shredlage-mais anders dan in een kuil met gangbaar gehakseld mais.

De hoeveelheid bestendig zetmeel van shredlage-maiskuilen blijft langer (tot zes maanden) stabiel dan in mais die traditioneel gehakseld is. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofins, die het conserveringsverloop van 22 maiskuilen langere tijd heeft gevolgd.

Intensief gebroken maispit

Direct na de oogst is het bestendigzetmeelgehalte van shredlage-maiskuilen lager en het ammoniakgehalte hoger. Eurofins verwacht dat dat komt doordat de maispit intensief gebroken is. Zetmeel is, wanneer het goed beschikbaar is gemaakt, gemakkelijk opneembaar voor bacteriën. In shredlage-maiskuilen vinden daarom in korte tijd veel fermentatieprocessen plaats.

Langere hakseldeeltjes

Tijdens de opslag neemt de hoeveelheid totaal en bestendig zetmeel in de loop van de tijd af. In het onderzoek bleef het bestendig zetmeel in shredlage-kuilen langer stabiel dan in de traditioneel gehakselde kuilen. Eurofins vermoedt dat dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil in haksellengte. Shredlage-kuilen bevatten langere deeltjes dan gangbaar geoogste mais. De omzetting van celwanden door de bacteriën is daardoor trager.


0 reacties

Het zetmeelgehalte van shredlage-mais (rechts) blijft langer stabiel
dinsdag, 13 februari, 2018

Bestendig zetmeel gedraagt zich in een kuil met shredlage-mais anders dan in een kuil met gangbaar gehakseld mais.

De hoeveelheid bestendig zetmeel van shredlage-maiskuilen blijft langer (tot zes maanden) stabiel dan in mais die traditioneel gehakseld is. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofins, die het conserveringsverloop van 22 maiskuilen langere tijd heeft gevolgd.

Intensief gebroken maispit

Direct na de oogst is het bestendigzetmeelgehalte van shredlage-maiskuilen lager en het ammoniakgehalte hoger. Eurofins verwacht dat dat komt doordat de maispit intensief gebroken is. Zetmeel is, wanneer het goed beschikbaar is gemaakt, gemakkelijk opneembaar voor bacteriën. In shredlage-maiskuilen vinden daarom in korte tijd veel fermentatieprocessen plaats.

Langere hakseldeeltjes

Tijdens de opslag neemt de hoeveelheid totaal en bestendig zetmeel in de loop van de tijd af. In het onderzoek bleef het bestendig zetmeel in shredlage-kuilen langer stabiel dan in de traditioneel gehakselde kuilen. Eurofins vermoedt dat dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil in haksellengte. Shredlage-kuilen bevatten langere deeltjes dan gangbaar geoogste mais. De omzetting van celwanden door de bacteriën is daardoor trager.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.