Dairy Campus test het indikken van melk


Het indikken van melk vindt direct plaats na het robotmelken
woensdag, 7 juni, 2017

Op de Dairy Campus in Leeuwarden wordt sinds dit voorjaar een proefinstallatie getest waarbij melk wordt ingedikt.

Via membraanfiltratie wordt de hoeveelheid water in melk met vijftig procent gereduceerd. De proefinstallatie is achter de melkrobot geplaatst en verwerkt tussen de 60 en 100 liter per uur, zo schrijft het tijdschrift Zuivelzicht.

DOC maakte kaas van ingedikte melk

Het indikken van melk op het boerenerf is in het buitenland praktijkrijp om op transportkosten te besparen. Maar vaak gaat het dan om grote installaties op grote bedrijven. Het indikken op kleine schaal is volgens de onderzoekers uniek. De onderzoekers willen met name kijken wat het effect is op de kwaliteit van de melk. Wat gebeurt er met de melksamenstelling en wat gebeurt er met het kiemgetal en de zuurtegraad van het melkvet?

DOC Kaas is een van de betrokken partijen bij het onderzoek. De zuivelonderneming maakte al twee keer kaas van de ingedikte melk en onderzoekt wat de effecten zijn op de kwaliteit van de kaas.

Warme melk noodzakelijk

Het indikken gebeurt met een membraanfiltratiesysteem. Het indikken moet meteen na het melken gebeuren met de dan nog warme melk. De ervaring is inmiddels dat het indikken van koele melk moeizamer verloopt. Het systeem dat op de Dairy Campus getest wordt, heeft een globale aanschafprijs die tussen de 30.000 en 40.000 euro ligt.


0 reacties

Het indikken van melk vindt direct plaats na het robotmelken
woensdag, 7 juni, 2017

Op de Dairy Campus in Leeuwarden wordt sinds dit voorjaar een proefinstallatie getest waarbij melk wordt ingedikt.

Via membraanfiltratie wordt de hoeveelheid water in melk met vijftig procent gereduceerd. De proefinstallatie is achter de melkrobot geplaatst en verwerkt tussen de 60 en 100 liter per uur, zo schrijft het tijdschrift Zuivelzicht.

DOC maakte kaas van ingedikte melk

Het indikken van melk op het boerenerf is in het buitenland praktijkrijp om op transportkosten te besparen. Maar vaak gaat het dan om grote installaties op grote bedrijven. Het indikken op kleine schaal is volgens de onderzoekers uniek. De onderzoekers willen met name kijken wat het effect is op de kwaliteit van de melk. Wat gebeurt er met de melksamenstelling en wat gebeurt er met het kiemgetal en de zuurtegraad van het melkvet?

DOC Kaas is een van de betrokken partijen bij het onderzoek. De zuivelonderneming maakte al twee keer kaas van de ingedikte melk en onderzoekt wat de effecten zijn op de kwaliteit van de kaas.

Warme melk noodzakelijk

Het indikken gebeurt met een membraanfiltratiesysteem. Het indikken moet meteen na het melken gebeuren met de dan nog warme melk. De ervaring is inmiddels dat het indikken van koele melk moeizamer verloopt. Het systeem dat op de Dairy Campus getest wordt, heeft een globale aanschafprijs die tussen de 30.000 en 40.000 euro ligt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.