Wetenschap bepleit eetpatroon met minder zuivel


Voor een duurzaam voedingspatroon moet de zuivelconsumptie van 350 naar 250 gram per dag
vrijdag, 18 januari, 2019

Om in 2050 de wereld duurzaam te kunnen voeden is een drastische verandering van het huidige voedingspatroon nodig. Dit stellen 37 wetenschappers uit 16 landen in een artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet.

Een grote en internationale groep voedingsexperts, economen, ecologen en klimaatdeskundigen boog zich over de vraag hoe de wereld in 2050 gevoed kan worden. Ze baseerden zich bij hun studie op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ze gingen ervan uit dat er over ruim dertig jaar 10 miljard wereldburgers zijn.

Lose-lose-situatie

De auteurs van het artikel noemen het huidige westerse eetpatroon een lose-lose-situatie. Op dit moment zijn meer dan 800 miljoen mensen ondervoed, terwijl ruim twee miljard wereldbewoners juist overvoed zijn. Dit gaat gepaard met welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast leidt de productie van voedsel tot milieuproblemen zoals opwarming van de aarde en verlies aan biodiversiteit, stellen ze.

Nog 250 gram zuivel

Om de lose-lose-situatie om te buigen in een win-win-situatie moeten we volgens de wetenschappers meer groenten, noten, volkoren granen en fruit gaan eten en minder suiker, vet en zuivel en vooral minder vlees. Een duurzaam menu bestaat volgens hen uit (onder andere) 300 gram groente en 200 gram fruit per dag. De consumptie van rood vlees (rund en varken) zal volgens het rapport terug moeten naar slechts 14 gram per dag. In een duurzaam voedingspatroon is nog ruimte voor 250 gram zuivel per dag. Nu consumeren Nederlanders en Vlamingen dagelijks rond de 350 gram zuivel.

 

 


0 reacties

Voor een duurzaam voedingspatroon moet de zuivelconsumptie van 350 naar 250 gram per dag
vrijdag, 18 januari, 2019

Om in 2050 de wereld duurzaam te kunnen voeden is een drastische verandering van het huidige voedingspatroon nodig. Dit stellen 37 wetenschappers uit 16 landen in een artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet.

Een grote en internationale groep voedingsexperts, economen, ecologen en klimaatdeskundigen boog zich over de vraag hoe de wereld in 2050 gevoed kan worden. Ze baseerden zich bij hun studie op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ze gingen ervan uit dat er over ruim dertig jaar 10 miljard wereldburgers zijn.

Lose-lose-situatie

De auteurs van het artikel noemen het huidige westerse eetpatroon een lose-lose-situatie. Op dit moment zijn meer dan 800 miljoen mensen ondervoed, terwijl ruim twee miljard wereldbewoners juist overvoed zijn. Dit gaat gepaard met welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast leidt de productie van voedsel tot milieuproblemen zoals opwarming van de aarde en verlies aan biodiversiteit, stellen ze.

Nog 250 gram zuivel

Om de lose-lose-situatie om te buigen in een win-win-situatie moeten we volgens de wetenschappers meer groenten, noten, volkoren granen en fruit gaan eten en minder suiker, vet en zuivel en vooral minder vlees. Een duurzaam menu bestaat volgens hen uit (onder andere) 300 gram groente en 200 gram fruit per dag. De consumptie van rood vlees (rund en varken) zal volgens het rapport terug moeten naar slechts 14 gram per dag. In een duurzaam voedingspatroon is nog ruimte voor 250 gram zuivel per dag. Nu consumeren Nederlanders en Vlamingen dagelijks rond de 350 gram zuivel.

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.