vrijdag, 25 januari, 2019 Het onderzoekslaboratorium van Qlip bepaalt sinds kort naast de vertrouwde parameters ook het fosforgehalte in de tankmelk. Met deze informatie krijgen veehouders een extra mogelijkheid om te sturen op de benutting van fosfor en uitstoot van fosfaat. De fosforbepaling wordt uitgevoerd via infraroodanalyse. De meetmethode is door Qlip ontwikkeld in samenwerking met de NZO, de brancheorganisatie van zuivelondernemingen. FrieslandCampina werkt aan rapportageWelke zuivelondernemingen op dit moment van de nieuwe dienst van Qlip gebruikmaken, is volgens woordvoerder René van Buitenen bij de NZO niet bekend. FrieslandCampina geeft aan de fosforuitslagen van Qlip af te nemen en bezig te zijn om de gegevens voor de leden-melkveehouders inzichtelijk te maken op melkweb. Van Bel Leerdammer is bekend dat het fosforgehalte voor iedere afgeleverde tank nu al naar de veehouders wordt gerapporteerd op het uitbetalingsoverzicht. Basis voor BEXTot nu toe werd in berekeningen – bijvoorbeeld in de KringloopWijzer – altijd een vaste waarde voor het fosforgehalte in melk aangehouden. In werkelijkheid zijn er echter grote verschillen tussen bedrijven, koeien en seizoenen. Met informatie over het werkelijke fosforgehalte in melk kunnen rantsoenen beter op fosfor worden geoptimaliseerd. Bovendien is het een basis voor een nauwkeuriger berekening van de bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat (BEX). Fosfor geen fosfaatHet fosforgehalte wordt uitgedrukt in milligrammen per 100 gram melk. Eén gram fosfor komt overeen met 2,29 gram fosfaat. Normale fosforgehalten in tankmelk liggen tussen 90 mg per 100 g en 115 mg per 100 g. Voor jerseybedrijven worden fosforgehalten tot 135 mg per 100 g gemeten.
0 reacties
|
Qlip bepaalt nu ook fosforgehalte in tankmelk
Het onderzoekslaboratorium van Qlip bepaalt sinds kort naast de vertrouwde parameters ook het fosforgehalte in de tankmelk. Met deze informatie krijgen veehouders een extra mogelijkheid om te sturen op de benutting van fosfor en uitstoot van fosfaat.
De fosforbepaling wordt uitgevoerd via infraroodanalyse. De meetmethode is door Qlip ontwikkeld in samenwerking met de NZO, de brancheorganisatie van zuivelondernemingen.
FrieslandCampina werkt aan rapportage
Welke zuivelondernemingen op dit moment van de nieuwe dienst van Qlip gebruikmaken, is volgens woordvoerder René van Buitenen bij de NZO niet bekend.
FrieslandCampina geeft aan de fosforuitslagen van Qlip af te nemen en bezig te zijn om de gegevens voor de leden-melkveehouders inzichtelijk te maken op melkweb.
Van Bel Leerdammer is bekend dat het fosforgehalte voor iedere afgeleverde tank nu al naar de veehouders wordt gerapporteerd op het uitbetalingsoverzicht.
Basis voor BEX
Tot nu toe werd in berekeningen – bijvoorbeeld in de KringloopWijzer – altijd een vaste waarde voor het fosforgehalte in melk aangehouden. In werkelijkheid zijn er echter grote verschillen tussen bedrijven, koeien en seizoenen.
Met informatie over het werkelijke fosforgehalte in melk kunnen rantsoenen beter op fosfor worden geoptimaliseerd. Bovendien is het een basis voor een nauwkeuriger berekening van de bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat (BEX).
Fosfor geen fosfaat
Het fosforgehalte wordt uitgedrukt in milligrammen per 100 gram melk. Eén gram fosfor komt overeen met 2,29 gram fosfaat. Normale fosforgehalten in tankmelk liggen tussen 90 mg per 100 g en 115 mg per 100 g.
Voor jerseybedrijven worden fosforgehalten tot 135 mg per 100 g gemeten.
REAGEER