De strategie van specialisatie


Gemengde bedrijfsstructuur: evenveel voor- als nadelen?
dinsdag, 28 mei, 2013

Het einde van het quotumtijdperk nadert met rasse schreden. In een interview in VeeteeltVlees stelt vleesvee-onderzoeker Leo Fiems openlijk de vraag hoe het de vleesveehouderij straks vergaat met het wegvallen van het melkquotum. Zullen gemengde bedrijven maximaal gebruik maken van de maatregel om een specialisatieslag te maken en dus de melkveetak uitbouwen ten koste van het vleesvee? Zeker in Vlaanderen – waar het aantal gemengde bedrijven nog erg hoog ligt – behoort dat scenario tot de mogelijkheden.

Pro’s en contra’s

Maar hoe handig is het om de kar van specialisatie te trekken? Het lijkt of de praktijk vooral tegen een gemengde structuur pleit. Zo betekenen meerdere takken van sport doorgaans ook meer arbeid en vergt een gemengd bedrijf een aangepast kennisniveau van de ondernemer. Om nog maar te zwijgen van de hoge kosten die gepaard gaan met het uitbouwen van een aangepaste infrastructuur voor meerdere activiteiten.

Her en der weerklinken ook sterke pleidooien pro gemengde structuren. Eén van de veelgehoorde argumenten van ondernemers op gemengde bedrijven is dat in economisch moeilijker tijden de ene landbouwtak de andere in de portemonnee vaak kan aanvullen. Een tweeledige bedrijfsvoering is in dat geval juist een voordeel. Al hoeft een tweede tak niet per definitie een landbouwtak te zijn.

Specialisatie is kwetsbaarheid?

Een doorgedreven specialisatie staat duidelijk gelijk aan kwetsbaarheid, zeker wanneer die specialisatie ook een onevenwicht tussen productiefactoren tot stand brengt. Kijk maar naar de varkenshouderij, waar gespecialiseerde groeibedrijven in het ongunstige marktklimaat ondanks hun kennis, kunde en kostenefficiëntie toch massaal tegen de vlakte gaan. Je kunt het je in elk geval afvragen: gaat de gespecialiseerde melkveehouderij straks eenzelfde toekomst tegemoet?

 

 


0 reacties

Gemengde bedrijfsstructuur: evenveel voor- als nadelen?
dinsdag, 28 mei, 2013

Het einde van het quotumtijdperk nadert met rasse schreden. In een interview in VeeteeltVlees stelt vleesvee-onderzoeker Leo Fiems openlijk de vraag hoe het de vleesveehouderij straks vergaat met het wegvallen van het melkquotum. Zullen gemengde bedrijven maximaal gebruik maken van de maatregel om een specialisatieslag te maken en dus de melkveetak uitbouwen ten koste van het vleesvee? Zeker in Vlaanderen – waar het aantal gemengde bedrijven nog erg hoog ligt – behoort dat scenario tot de mogelijkheden.

Pro’s en contra’s

Maar hoe handig is het om de kar van specialisatie te trekken? Het lijkt of de praktijk vooral tegen een gemengde structuur pleit. Zo betekenen meerdere takken van sport doorgaans ook meer arbeid en vergt een gemengd bedrijf een aangepast kennisniveau van de ondernemer. Om nog maar te zwijgen van de hoge kosten die gepaard gaan met het uitbouwen van een aangepaste infrastructuur voor meerdere activiteiten.

Her en der weerklinken ook sterke pleidooien pro gemengde structuren. Eén van de veelgehoorde argumenten van ondernemers op gemengde bedrijven is dat in economisch moeilijker tijden de ene landbouwtak de andere in de portemonnee vaak kan aanvullen. Een tweeledige bedrijfsvoering is in dat geval juist een voordeel. Al hoeft een tweede tak niet per definitie een landbouwtak te zijn.

Specialisatie is kwetsbaarheid?

Een doorgedreven specialisatie staat duidelijk gelijk aan kwetsbaarheid, zeker wanneer die specialisatie ook een onevenwicht tussen productiefactoren tot stand brengt. Kijk maar naar de varkenshouderij, waar gespecialiseerde groeibedrijven in het ongunstige marktklimaat ondanks hun kennis, kunde en kostenefficiëntie toch massaal tegen de vlakte gaan. Je kunt het je in elk geval afvragen: gaat de gespecialiseerde melkveehouderij straks eenzelfde toekomst tegemoet?

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.