Beste kwart ondernemers heeft zes euro meer reserveringscapaciteit


Betere ondernemers realiseren veel meer ruimte voor bedrijfsontwikkeling
woensdag, 15 november, 2017

Het kwart van de ondernemers met de hoogste reserveringscapaciteit had in 2015 zes euro per honderd kilo melk meer beschikbaar voor bedrijfsontwikkeling dan gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van de Rabobank in de sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’.

De cijfers zijn gebaseerd op de analyses van de jaarcijfers van duizenden klanten en zijn volgens de bank representatief voor de sector. De reserveringscapaciteit is het bedrag dat op een bedrijf beschikbaar is voor de aflossing van leningen, het doen van vervangingsinvesteringen en het opbouwen van reserves. Dit is een maat voor de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden.

Alle aspecten beetje beter

Bedrijven met een hoge reserveringscapaciteit presteren op alle aspecten van de bedrijfsvoering een beetje beter dan gemiddeld. Zo ontvangen ze een hogere melkprijs van circa 0,60 euro per 100 kilo melk. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door toeslagen en verschillen in melkprijs tussen verwerkers. De inkomsten uit omzet en aanwas zijn op de betere bedrijven ongeveer 0,25 euro per 100 kilo melk hoger.

Aan de kostenkant boeken de ondernemers met een hoge reserveringscapaciteit winst door een optelsom van besparingen op voeraankopen, mestafzet, ingehuurde arbeid en loonwerk. Opvallend is dat de privé-onttrekkingen aan het bedrijf in de kopgroep circa een euro per 100 kilo melk lager zijn dan in de middenmoot.

Geen verschil intensief of extensief

De reserveringscapaciteit blijkt niet bepaald te worden door de bedrijfsomvang of door de keuze tussen een intensieve of extensieve bedrijfsvoering. Ook de financieringslast per kilo melk (inclusief gekapitaliseerde pacht) heeft volgens de Rabobank geen invloed op de reserveringscapaciteit in de kopgroep.


0 reacties

Betere ondernemers realiseren veel meer ruimte voor bedrijfsontwikkeling
woensdag, 15 november, 2017

Het kwart van de ondernemers met de hoogste reserveringscapaciteit had in 2015 zes euro per honderd kilo melk meer beschikbaar voor bedrijfsontwikkeling dan gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van de Rabobank in de sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’.

De cijfers zijn gebaseerd op de analyses van de jaarcijfers van duizenden klanten en zijn volgens de bank representatief voor de sector. De reserveringscapaciteit is het bedrag dat op een bedrijf beschikbaar is voor de aflossing van leningen, het doen van vervangingsinvesteringen en het opbouwen van reserves. Dit is een maat voor de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden.

Alle aspecten beetje beter

Bedrijven met een hoge reserveringscapaciteit presteren op alle aspecten van de bedrijfsvoering een beetje beter dan gemiddeld. Zo ontvangen ze een hogere melkprijs van circa 0,60 euro per 100 kilo melk. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door toeslagen en verschillen in melkprijs tussen verwerkers. De inkomsten uit omzet en aanwas zijn op de betere bedrijven ongeveer 0,25 euro per 100 kilo melk hoger.

Aan de kostenkant boeken de ondernemers met een hoge reserveringscapaciteit winst door een optelsom van besparingen op voeraankopen, mestafzet, ingehuurde arbeid en loonwerk. Opvallend is dat de privé-onttrekkingen aan het bedrijf in de kopgroep circa een euro per 100 kilo melk lager zijn dan in de middenmoot.

Geen verschil intensief of extensief

De reserveringscapaciteit blijkt niet bepaald te worden door de bedrijfsomvang of door de keuze tussen een intensieve of extensieve bedrijfsvoering. Ook de financieringslast per kilo melk (inclusief gekapitaliseerde pacht) heeft volgens de Rabobank geen invloed op de reserveringscapaciteit in de kopgroep.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.