dinsdag, 19 september, 2017 CRV is op het bedrijf van de familie Alders in Overloon gestart met het verzamelen van gegevens van voeropname. De gegevens worden gekoppeld aan melkproductiegegevens, waardoor de voerefficiëntie kan worden uitgerekend. Daarvoor plaatste de veeverbeteringsorganisatie twintig zogenoemde ‘blauwe bakken’, die de dagelijkse voeropname per koe meten. Gegevens van 3000 dieren‘We hebben momenteel informatie over voeropname van 3000 dieren’, vertelt Gosse Veninga, manager genetische producten bij CRV. ‘Het is de verwachting dat dat mede dankzij informatie bij de familie Alders in december opgelopen is naar ruim 4300 koeien.’ CRV wil met de data de fokwaarde voeropname berekenen. In combinatie met dna-analyse wordt bovendien de basis gelegd voor een betrouwbaardere genoomfokwaarde. Voerefficiëntie helft van de kostprijsHet is bijzonder dat een ki-organisatie investeert in het verzamelen van data over voeropname, maar Veninga vindt het eigenlijk vanzelfsprekend. ‘De helft van de kostprijs op een melkveebedrijf bestaat uit voerkosten, grofweg zo’n 20 cent per kilogram melk. Stel dat je de voerefficiëntie weet te verbeteren met tien procent, dan scheelt dat 2 cent per kg melk.’ Dat CRV voeropname tot een van de speerpunten heeft benoemd, blijkt wel uit de ambities van Veninga. ‘Het bedrijf van de familie Alders is het eerste bedrijf, we gaan kijken hoe we het verder kunnen uitbouwen.’ In Veeteelt september 2, die donderdag 21 september in de bus valt, is een uitgebreid verhaal te lezen over de opmars van fokken op voerefficiëntie.
0 reacties
|
CRV start dataverzameling voeropname
CRV is op het bedrijf van de familie Alders in Overloon gestart met het verzamelen van gegevens van voeropname. De gegevens worden gekoppeld aan melkproductiegegevens, waardoor de voerefficiëntie kan worden uitgerekend.
Daarvoor plaatste de veeverbeteringsorganisatie twintig zogenoemde ‘blauwe bakken’, die de dagelijkse voeropname per koe meten.
Gegevens van 3000 dieren
‘We hebben momenteel informatie over voeropname van 3000 dieren’, vertelt Gosse Veninga, manager genetische producten bij CRV. ‘Het is de verwachting dat dat mede dankzij informatie bij de familie Alders in december opgelopen is naar ruim 4300 koeien.’
CRV wil met de data de fokwaarde voeropname berekenen. In combinatie met dna-analyse wordt bovendien de basis gelegd voor een betrouwbaardere genoomfokwaarde.
Voerefficiëntie helft van de kostprijs
Het is bijzonder dat een ki-organisatie investeert in het verzamelen van data over voeropname, maar Veninga vindt het eigenlijk vanzelfsprekend. ‘De helft van de kostprijs op een melkveebedrijf bestaat uit voerkosten, grofweg zo’n 20 cent per kilogram melk. Stel dat je de voerefficiëntie weet te verbeteren met tien procent, dan scheelt dat 2 cent per kg melk.’
Dat CRV voeropname tot een van de speerpunten heeft benoemd, blijkt wel uit de ambities van Veninga. ‘Het bedrijf van de familie Alders is het eerste bedrijf, we gaan kijken hoe we het verder kunnen uitbouwen.’
In Veeteelt september 2, die donderdag 21 september in de bus valt, is een uitgebreid verhaal te lezen over de opmars van fokken op voerefficiëntie.
REAGEER