Penszuring op een derde van de bedrijven


Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens
donderdag, 1 augustus, 2013

Eén op de drie melkveehouders heeft naar eigen zeggen wel eens te maken met pensverzuring bij het het melkvee. Dat blijkt uit een online enquête onder veehouders.

Ruim 300 melkveehouders werkten mee aan het onderzoek van Orffa, een leverancier van natriumbicarbonaat dat pensverzuring voorkomt. Op 17 procent van de bevraagde bedrijven komt klinische pensverzuring voor (koeien zichtbaar ziek, sterke daling melkproductie). Op 27 procent van de bedrijven zijn signalen van subklinische pensverzuring (lagere melkproductie en achteruitgang klauwgezondheid en vruchtbaarheid) aanwezig. Van al deze veehouders ziet 14 procent pensverzuring als een potentieel probleem.

Meer kans bij hittestress

Pensverzuring zorgt voor een daling van de melkgift en kan op die manier een flinke kostenpost zijn. Als gevolg van de huidige hittestress is kans op pensverzuring in de zomer groter dan in andere seizoenen. Volgens Orffa zijn veel veehouders zich er niet van bewust dat pensverzuring relatief eenvoudig is te voorkomen, door gericht de rantsoensamenstelling aan te passen met een buffer zoals natriumbicarbonaat.

Speeksel schiet te kort

Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens en komt van nature in het speeksel van melkkoeien voor. Bij hoogproductief melkvee met een hoogwaardig rantsoen schiet de eigen productie van de koe via het speeksel vaak tekort. Toevoeging van bicarbonaat aan het rantsoen bevordert het evenwicht in de pens en helpt pensverzuring te voorkomen.


0 reacties

Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens
donderdag, 1 augustus, 2013

Eén op de drie melkveehouders heeft naar eigen zeggen wel eens te maken met pensverzuring bij het het melkvee. Dat blijkt uit een online enquête onder veehouders.

Ruim 300 melkveehouders werkten mee aan het onderzoek van Orffa, een leverancier van natriumbicarbonaat dat pensverzuring voorkomt. Op 17 procent van de bevraagde bedrijven komt klinische pensverzuring voor (koeien zichtbaar ziek, sterke daling melkproductie). Op 27 procent van de bedrijven zijn signalen van subklinische pensverzuring (lagere melkproductie en achteruitgang klauwgezondheid en vruchtbaarheid) aanwezig. Van al deze veehouders ziet 14 procent pensverzuring als een potentieel probleem.

Meer kans bij hittestress

Pensverzuring zorgt voor een daling van de melkgift en kan op die manier een flinke kostenpost zijn. Als gevolg van de huidige hittestress is kans op pensverzuring in de zomer groter dan in andere seizoenen. Volgens Orffa zijn veel veehouders zich er niet van bewust dat pensverzuring relatief eenvoudig is te voorkomen, door gericht de rantsoensamenstelling aan te passen met een buffer zoals natriumbicarbonaat.

Speeksel schiet te kort

Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens en komt van nature in het speeksel van melkkoeien voor. Bij hoogproductief melkvee met een hoogwaardig rantsoen schiet de eigen productie van de koe via het speeksel vaak tekort. Toevoeging van bicarbonaat aan het rantsoen bevordert het evenwicht in de pens en helpt pensverzuring te voorkomen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.