Beeldvorming start bij een juiste naamgeving


maandag, 29 mei, 2017

In een interessant interview met een veehouder las ik dat op een biologisch bedrijf gecertificeerd antibiotica-vrije kaas wordt verkocht.

Dat is raar. Als melkveehouders weten wij dat de eerste kaas mét antibiotica nog moet worden uitgevonden. Antibiotica doden bacteriën die nodig zijn voor kaas, de melkzuurbacteriën. Gecertificeerd antibiotica-vrije kaas geldt gewoon voor alle kaas.

Gecertificeerd antibiotica-vrije kaas

Maar wat denkt een willekeurige burger van zo’n uitspraak? Nieuwsgierig geworden vroeg ik het bij de kaaskraam op de markt: ‘Verkopen jullie ook gecertificeerd antibiotica-vrije kaas?’ De verkoopster keek mij aan met vraagtekens in haar ogen. Nee, die verkochten ze niet. Vervolgens stelde ze dat in de door haar verkochte kaas dan waarschijnlijk wel antibiotica zouden zitten, omdat ze geen gecertificeerd antibiotica-vrije kaas in het schap hadden liggen. Ik stond met de mond vol tanden. Dit was het allerlaatste antwoord dat ik had verwacht.

Misleiding ligt op de loer. Veehouders spannen zich enorm in om producten met een goed imago te leveren, maar zo’n imago kan door anderen gemakkelijk onrecht aangedaan worden. Dat gebeurt niet uit onwil en ook niet om ons product in een kwaad daglicht te stellen, maar uit onwetendheid.

Op het verkeerde been gezet

Zo heb ik ook mijn vraagtekens bij de term natuurinclusieve landbouw. Ook hier word je op het verkeerde been gezet. Zonder natuur bestaat er immers geen landbouw. Neem de bodem, ook een onderdeel van de natuur. De bodem is de basis van ons bestaan. Als we goed voor de bodem zorgen, dan hebben wij gezond voer, kunnen we koeien goed voeren en dan geven ze goede melk.

Veehouders snappen deze kringloop, maar wat zal de reactie van de burger zijn op de naam natuurinclusieve landbouw? Zal de burger de conclusie trekken dat er ook landbouw mogelijk is zonder natuur en dat boeren die niet actief zijn met natuurinclusieve landbouw, minder goede boeren zijn? Ik hoop het niet. Landbouw met natuur is even logisch als kaas van melk zonder antibiotica.


0 reacties

maandag, 29 mei, 2017

In een interessant interview met een veehouder las ik dat op een biologisch bedrijf gecertificeerd antibiotica-vrije kaas wordt verkocht.

Dat is raar. Als melkveehouders weten wij dat de eerste kaas mét antibiotica nog moet worden uitgevonden. Antibiotica doden bacteriën die nodig zijn voor kaas, de melkzuurbacteriën. Gecertificeerd antibiotica-vrije kaas geldt gewoon voor alle kaas.

Gecertificeerd antibiotica-vrije kaas

Maar wat denkt een willekeurige burger van zo’n uitspraak? Nieuwsgierig geworden vroeg ik het bij de kaaskraam op de markt: ‘Verkopen jullie ook gecertificeerd antibiotica-vrije kaas?’ De verkoopster keek mij aan met vraagtekens in haar ogen. Nee, die verkochten ze niet. Vervolgens stelde ze dat in de door haar verkochte kaas dan waarschijnlijk wel antibiotica zouden zitten, omdat ze geen gecertificeerd antibiotica-vrije kaas in het schap hadden liggen. Ik stond met de mond vol tanden. Dit was het allerlaatste antwoord dat ik had verwacht.

Misleiding ligt op de loer. Veehouders spannen zich enorm in om producten met een goed imago te leveren, maar zo’n imago kan door anderen gemakkelijk onrecht aangedaan worden. Dat gebeurt niet uit onwil en ook niet om ons product in een kwaad daglicht te stellen, maar uit onwetendheid.

Op het verkeerde been gezet

Zo heb ik ook mijn vraagtekens bij de term natuurinclusieve landbouw. Ook hier word je op het verkeerde been gezet. Zonder natuur bestaat er immers geen landbouw. Neem de bodem, ook een onderdeel van de natuur. De bodem is de basis van ons bestaan. Als we goed voor de bodem zorgen, dan hebben wij gezond voer, kunnen we koeien goed voeren en dan geven ze goede melk.

Veehouders snappen deze kringloop, maar wat zal de reactie van de burger zijn op de naam natuurinclusieve landbouw? Zal de burger de conclusie trekken dat er ook landbouw mogelijk is zonder natuur en dat boeren die niet actief zijn met natuurinclusieve landbouw, minder goede boeren zijn? Ik hoop het niet. Landbouw met natuur is even logisch als kaas van melk zonder antibiotica.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.