41 procent Nederlandse en Vlaamse holsteins geeft A2-melk


A2-melk geeft bij bepaalde mensen minder maag-darmklachten dan gewone melk
dinsdag, 12 juli, 2016

Uit genotypering van ruim 100.000 koeien blijkt dat bijna veertig procent van de zwartbonte Nederlandse en Vlaamse holsteinpopulatie A2-melk geeft.

Via het programma FokkerijData Plus heeft CRV van ruim 100.000 vrouwelijke dieren uit Nederland en Vlaanderen een merkertest uit laten voeren. In de merkertest wordt standaard ook het A2-gen meegenomen. Na een analyse van deze gegevens blijkt dat 41 procent van de onderzochte zwartbonte koeien A2A2 is. Dat betekent dat deze dieren 100 procent A2-melk geven.

Representatieve doorsnee

Bij de roodbonte holsteins die aan de merkertest zijn onderworpen, is het aandeel A2A2 iets lager dan bij zwartbont: 37 procent. Volgens CRV zijn de bedrijven die meedoen aan FokkerijData Plus een representatieve doorsnee van de bedrijven in Nederland en Vlaanderen. Binnen de nucleus van CRV, de dieren op het kernfokbedrijf, is 49 procent van de zwartbonte dieren A2A2.

Hoger dan verwacht

Op basis van eerdere onderzoeken werd het aandeel A2A2-dieren bij holstein altijd geschat op ongeveer 25 procent. Op basis van de merkertesten blijkt dat aandeel in Nederland en Vlaanderen fors hoger te liggen. 

A2-melk in de winkel

A2-melk is afkomstig van koeien met het natuurlijke A2A2-gen. Deze melk bevat een andere variant van het zogenaamde bèta-caseïne-eiwit dan A1-melk. A2-melk geeft bij bepaalde mensen minder maag-darmklachten dan A1-melk. Na de zomer brengt Veco Zuivel A2-melk in Nederland op de markt. Voor Veeteelt reden om een uitgebreid artikel over A2-melk te brengen in het julinummer.


0 reacties

A2-melk geeft bij bepaalde mensen minder maag-darmklachten dan gewone melk
dinsdag, 12 juli, 2016

Uit genotypering van ruim 100.000 koeien blijkt dat bijna veertig procent van de zwartbonte Nederlandse en Vlaamse holsteinpopulatie A2-melk geeft.

Via het programma FokkerijData Plus heeft CRV van ruim 100.000 vrouwelijke dieren uit Nederland en Vlaanderen een merkertest uit laten voeren. In de merkertest wordt standaard ook het A2-gen meegenomen. Na een analyse van deze gegevens blijkt dat 41 procent van de onderzochte zwartbonte koeien A2A2 is. Dat betekent dat deze dieren 100 procent A2-melk geven.

Representatieve doorsnee

Bij de roodbonte holsteins die aan de merkertest zijn onderworpen, is het aandeel A2A2 iets lager dan bij zwartbont: 37 procent. Volgens CRV zijn de bedrijven die meedoen aan FokkerijData Plus een representatieve doorsnee van de bedrijven in Nederland en Vlaanderen. Binnen de nucleus van CRV, de dieren op het kernfokbedrijf, is 49 procent van de zwartbonte dieren A2A2.

Hoger dan verwacht

Op basis van eerdere onderzoeken werd het aandeel A2A2-dieren bij holstein altijd geschat op ongeveer 25 procent. Op basis van de merkertesten blijkt dat aandeel in Nederland en Vlaanderen fors hoger te liggen. 

A2-melk in de winkel

A2-melk is afkomstig van koeien met het natuurlijke A2A2-gen. Deze melk bevat een andere variant van het zogenaamde bèta-caseïne-eiwit dan A1-melk. A2-melk geeft bij bepaalde mensen minder maag-darmklachten dan A1-melk. Na de zomer brengt Veco Zuivel A2-melk in Nederland op de markt. Voor Veeteelt reden om een uitgebreid artikel over A2-melk te brengen in het julinummer.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.