‘Boer is de grootste risicofactor op het bedrijf’


De veehouder is een grote risicofactor op het bedrijf
vrijdag, 12 december, 2014

‘Ondernemen betekent het beheersen van risico’s. Op een melkveebedrijf is de veehouder het grootste bedrijfsrisico.’ Dat stelde Klaas de Jong, een van de adviseurs van PPP-Agro Advies, op een netwerkbijeenkomst op Proefboerderij Zegveld.

De Jong, specialist economie, begeleidt veel melkveehouders. Het valt hem op dat veel melkveehouders hun financiën niet goed in beeld hebben. ‘Veehouders weten precies wat hun dieren produceren, maar niet wat hun kritieke melkprijs is.’ Dat is volgens hem al een risico.

Boer verbeteren

Om risico’s op het bedrijf te verkleinen, is het belangrijk om de risico’s in kaart te brengen, net als de sterke en zwakke punten van het bedrijf. ‘Door de zwakke punten te verbeteren, worden de risico’s kleiner.’ Die zwakke punten kunnen liggen op het vlak van het bedrijf, maar ook op het vlak van de ondernemer. De Jong adviseert veehouders daarom om elk jaar iets te doen om zichzelf te verbeteren. ‘Door de boer te verbeteren voorkomen we de grootste risico’s’, besloot De Jong.

Proefboerderij Zegveld

Op de netwerkbijeenkomst die werd georganiseerd door PPP-Agro Advies, verzamelden zich zo’n vijftig agrarische adviseurs uit West-Nederland. Het decor was Proefboerderij Zegveld, waar net de eerste vaarzen van de nieuwe veestapel hebben gekalfd. De veestapel bestaat uit een koppel holsteins en een koppel jerseys.


0 reacties

De veehouder is een grote risicofactor op het bedrijf
vrijdag, 12 december, 2014

‘Ondernemen betekent het beheersen van risico’s. Op een melkveebedrijf is de veehouder het grootste bedrijfsrisico.’ Dat stelde Klaas de Jong, een van de adviseurs van PPP-Agro Advies, op een netwerkbijeenkomst op Proefboerderij Zegveld.

De Jong, specialist economie, begeleidt veel melkveehouders. Het valt hem op dat veel melkveehouders hun financiën niet goed in beeld hebben. ‘Veehouders weten precies wat hun dieren produceren, maar niet wat hun kritieke melkprijs is.’ Dat is volgens hem al een risico.

Boer verbeteren

Om risico’s op het bedrijf te verkleinen, is het belangrijk om de risico’s in kaart te brengen, net als de sterke en zwakke punten van het bedrijf. ‘Door de zwakke punten te verbeteren, worden de risico’s kleiner.’ Die zwakke punten kunnen liggen op het vlak van het bedrijf, maar ook op het vlak van de ondernemer. De Jong adviseert veehouders daarom om elk jaar iets te doen om zichzelf te verbeteren. ‘Door de boer te verbeteren voorkomen we de grootste risico’s’, besloot De Jong.

Proefboerderij Zegveld

Op de netwerkbijeenkomst die werd georganiseerd door PPP-Agro Advies, verzamelden zich zo’n vijftig agrarische adviseurs uit West-Nederland. Het decor was Proefboerderij Zegveld, waar net de eerste vaarzen van de nieuwe veestapel hebben gekalfd. De veestapel bestaat uit een koppel holsteins en een koppel jerseys.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.