Diergezondheidsaanpak steeds professioneler


woensdag, 26 april, 2017

In het bijna honderdjarig bestaan van de GD en de voorlopers van deze organisatie is de sectorale diergezondheidsaanpak steeds professioneler geworden. Op bedrijfsniveau ontstaat nu een meer professionele aanpak. 

De schaalvergroting van veebedrijven draagt hieraan bij, vertelde Ynte Schukken, directeur van de GD tijdens het symposium ‘Samen Beter Boeren’ ter gelegenheid van de promotie van David Speksnijder. 

Gespecialiseerd personeel

Op grotere bedrijven is vaak meer personeel voor handen. Specifieke taken, waaronder de diergezondheidsaanpak, komen dan bij één gespecialiseerde medewerker te liggen. Dat draagt bij aan een professionele en gestructureerde aanpak van diergezondheid.

Meer maatregelen tegen ziekte-insleep

Het risico op ziekte-insleep is op grote bedrijven niet groter dan op kleine bedrijven. 'Integendeel', gaf Schukken aan. 'Grote bedrijven hebben misschien wel meer maatregelen getroffen om ziekte-insleep te voorkomen. Denk aan een hygiënesluis, die door grotere bedrijven wellicht makkelijker te realiseren is.'

Impact van infecties groter

Wel is de impact van infecties groter. In tegenstelling tot kostenvoordeel bij voeraankoop gaan de diergezondheidskosten op grotere bedrijven juist omhoog. 'Het duurt vaak langer om een infectie te beteugelen, omdat er meer dieren geïnfecteerd kunnen zijn met een bacterie of een virus', vertelde Schukken. 'Dat brengt ook meer kosten met zich mee.'

Voordeel sectorale monitoring

Vanwege de continue monitoring van dierziekten wordt een uitbraak van een besmettelijke dierziekte bijvoorbeeld eerder gesignaleerd en zijn maatregelen effectiever. 'Daardoor kon de vogelgriep in 2017 minder hard om zich heen grijpen dan aan het begin van deze eeuw', zei Schukken. 


0 reacties

woensdag, 26 april, 2017

In het bijna honderdjarig bestaan van de GD en de voorlopers van deze organisatie is de sectorale diergezondheidsaanpak steeds professioneler geworden. Op bedrijfsniveau ontstaat nu een meer professionele aanpak. 

De schaalvergroting van veebedrijven draagt hieraan bij, vertelde Ynte Schukken, directeur van de GD tijdens het symposium ‘Samen Beter Boeren’ ter gelegenheid van de promotie van David Speksnijder. 

Gespecialiseerd personeel

Op grotere bedrijven is vaak meer personeel voor handen. Specifieke taken, waaronder de diergezondheidsaanpak, komen dan bij één gespecialiseerde medewerker te liggen. Dat draagt bij aan een professionele en gestructureerde aanpak van diergezondheid.

Meer maatregelen tegen ziekte-insleep

Het risico op ziekte-insleep is op grote bedrijven niet groter dan op kleine bedrijven. 'Integendeel', gaf Schukken aan. 'Grote bedrijven hebben misschien wel meer maatregelen getroffen om ziekte-insleep te voorkomen. Denk aan een hygiënesluis, die door grotere bedrijven wellicht makkelijker te realiseren is.'

Impact van infecties groter

Wel is de impact van infecties groter. In tegenstelling tot kostenvoordeel bij voeraankoop gaan de diergezondheidskosten op grotere bedrijven juist omhoog. 'Het duurt vaak langer om een infectie te beteugelen, omdat er meer dieren geïnfecteerd kunnen zijn met een bacterie of een virus', vertelde Schukken. 'Dat brengt ook meer kosten met zich mee.'

Voordeel sectorale monitoring

Vanwege de continue monitoring van dierziekten wordt een uitbraak van een besmettelijke dierziekte bijvoorbeeld eerder gesignaleerd en zijn maatregelen effectiever. 'Daardoor kon de vogelgriep in 2017 minder hard om zich heen grijpen dan aan het begin van deze eeuw', zei Schukken. 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.