Rauwe melk drinken steeds populairder


Via melktaps vindt steeds meer rauwe melk zijn weg naar de consument
vrijdag, 12 augustus, 2016

Het consumeren van rauwe melk is in Nederland en Vlaanderen steeds populairder geworden.

Dat stellen de Nederlandse Bond voor Boerderijzuivelbereiders (BBZ) en het Belgische Steunpunt Hoeveproducten in Veeteelt. Ze zien een toegenomen interesse bij consumenten en melkveebedrijven voor rauwe melk. 'Voorheen waren het vooral oudere mensen die rauwe melk bij de boer kwamen halen. Tegenwoordig zien we ook gezinnen met jonge kinderen en actieve 50-plussers. Het zijn mensen die bewust met gezonde voeding bezig zijn’, aldus Ann Detelder van het Steunpunt Hoeveproducten.

Meer melktaps verkocht

Leveranciers van melktaps bemerken in Nederland een stijging van het aantal orders vanuit melkveebedrijven. 'Het zijn moderne bedrijven met 300 melkkoeien, maar ook een biobedrijf met 60 melkkoeien, en alles wat daartussen zit', vertelt Rob Scherpenzeel, leverancier van Brunimat-melktaps, over het soort bedrijven dat een melktap aan de weg zet. Het gaat melkveebedrijven voornamelijk om het versterken van het positieve imago van melk. Ook de slechte melkprijs kan een reden zijn om rauwe melk als extra inkomstenbron aan te boren, maar Scherpenzeel waarschuwt: 'De verkoop kán vrij hard gaan, maar kan ook tegenvallen.' 

ziek van melk

Voorstanders van het drinken van rauwe melk dichten veel gezondsheidsvoordelen toe aan het onbewerkte product. Het zou heilzaam zijn voor personen met allergieën en eczeem en het product is makkelijker te verdragen door mensen met een lactose-intolerantie. De gezondheidsrisico's van rauwe melk moeten echter niet onderschat worden. 'Een infectie met bijvoorbeeld de listeriabacterie blijft niet bij een paar dagen buikpijn, je kunt er echt doodziek van worden', waarschuwt Irene van der Voort, voorzitter van de Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ).

Meer onderzoek

Volgens Van der Voort zou het goed zijn als er meer onderzoek komt naar de gezondheidsvoordelen van rauwe melk. 'Rauwe melk heeft risico’s, maar de gezondheidsvoordelen mogen we niet uit het oog verliezen.' 

In het eerste augustusnummer besteedt Veeteelt in een artikel aandacht aan de populariteit van rauwe melk. Dit nummer valt deze week bij abonnees in de bus.


0 reacties

Via melktaps vindt steeds meer rauwe melk zijn weg naar de consument
vrijdag, 12 augustus, 2016

Het consumeren van rauwe melk is in Nederland en Vlaanderen steeds populairder geworden.

Dat stellen de Nederlandse Bond voor Boerderijzuivelbereiders (BBZ) en het Belgische Steunpunt Hoeveproducten in Veeteelt. Ze zien een toegenomen interesse bij consumenten en melkveebedrijven voor rauwe melk. 'Voorheen waren het vooral oudere mensen die rauwe melk bij de boer kwamen halen. Tegenwoordig zien we ook gezinnen met jonge kinderen en actieve 50-plussers. Het zijn mensen die bewust met gezonde voeding bezig zijn’, aldus Ann Detelder van het Steunpunt Hoeveproducten.

Meer melktaps verkocht

Leveranciers van melktaps bemerken in Nederland een stijging van het aantal orders vanuit melkveebedrijven. 'Het zijn moderne bedrijven met 300 melkkoeien, maar ook een biobedrijf met 60 melkkoeien, en alles wat daartussen zit', vertelt Rob Scherpenzeel, leverancier van Brunimat-melktaps, over het soort bedrijven dat een melktap aan de weg zet. Het gaat melkveebedrijven voornamelijk om het versterken van het positieve imago van melk. Ook de slechte melkprijs kan een reden zijn om rauwe melk als extra inkomstenbron aan te boren, maar Scherpenzeel waarschuwt: 'De verkoop kán vrij hard gaan, maar kan ook tegenvallen.' 

ziek van melk

Voorstanders van het drinken van rauwe melk dichten veel gezondsheidsvoordelen toe aan het onbewerkte product. Het zou heilzaam zijn voor personen met allergieën en eczeem en het product is makkelijker te verdragen door mensen met een lactose-intolerantie. De gezondheidsrisico's van rauwe melk moeten echter niet onderschat worden. 'Een infectie met bijvoorbeeld de listeriabacterie blijft niet bij een paar dagen buikpijn, je kunt er echt doodziek van worden', waarschuwt Irene van der Voort, voorzitter van de Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ).

Meer onderzoek

Volgens Van der Voort zou het goed zijn als er meer onderzoek komt naar de gezondheidsvoordelen van rauwe melk. 'Rauwe melk heeft risico’s, maar de gezondheidsvoordelen mogen we niet uit het oog verliezen.' 

In het eerste augustusnummer besteedt Veeteelt in een artikel aandacht aan de populariteit van rauwe melk. Dit nummer valt deze week bij abonnees in de bus.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.