Vlaamse melkveehouders verkleinen klimaatimpact


Het gebruik van bijproducten draagt bij aan een gunstiger carbon footprint
donderdag, 22 december, 2016

De uitstoot van broeikasgassen in de Vlaamse melkveehouderij is in 5 jaar tijd met 9 procent gedaald, liet Boerenbond becijferen.

De carbon footprint van de melkproductie, die de uitstoot van broeikasgassen weergeeft, daalde tussen 2010 en 2015 met 9 procent. Gerekend vanaf 2000 is die daling zelfs 25 procent.

Carbon footprint

Boerenbond liet in samenwerking met de zuivelindustrie berekenen hoe groot de carbon footprint in 2015 was van rauwe melk. De berekening begint bij de productie van grondstoffen en eindigt als de rauwe melk de boerderij verlaat. De berekening is gemaakt voor een gemiddeld Vlaams melkveebedrijf met 84 melkkoeien en 74 stuks jongvee met een melkproductie van 8286 liter per koe per jaar.

Gestegen efficiëntie

De daling wordt toegeschreven aan een aantal aspecten. Zo hebben de gestegen melkproductie per koe en het gestegen eiwitgehalte van rauwe melk een positieve invloed op de carbon footprint per kilogram melk. De grootste daling is zichtbaar in de bijdrage van het voer, zowel aangekocht als eigen voer. Het aandeel soja in krachtvoer is gedaald en er worden steeds meer bijproducten gebruikt in het rantsoen. In de eigen voerproductie is er vooruitgang geboekt doordat gras en mais met minder kunstmest per hectare worden verbouwd en de eigen mest beter wordt aangewend.
Tot slot is het aandeel hernieuwbare energie de laatste vijf jaar sterk toegenomen, onder andere door zonnepanelen en pocketvergisters.

Hoger saldo

Om de spreiding in de CO2-voetafdruk te achterhalen, wordt de individuele voetafdruk van vijftig bedrijven berekend. Uit de eerste analyse van die bedrijven blijkt dat bedrijven met een lagere CO2-voetafdruk een hoger saldo hebben. Ze hebben vooral een hogere melkproductie, minder uitval en benutten hun eigen ruwvoer beter. Boerenbond benadrukt dat economie en ecologie hand in hand gaan.


0 reacties

Het gebruik van bijproducten draagt bij aan een gunstiger carbon footprint
donderdag, 22 december, 2016

De uitstoot van broeikasgassen in de Vlaamse melkveehouderij is in 5 jaar tijd met 9 procent gedaald, liet Boerenbond becijferen.

De carbon footprint van de melkproductie, die de uitstoot van broeikasgassen weergeeft, daalde tussen 2010 en 2015 met 9 procent. Gerekend vanaf 2000 is die daling zelfs 25 procent.

Carbon footprint

Boerenbond liet in samenwerking met de zuivelindustrie berekenen hoe groot de carbon footprint in 2015 was van rauwe melk. De berekening begint bij de productie van grondstoffen en eindigt als de rauwe melk de boerderij verlaat. De berekening is gemaakt voor een gemiddeld Vlaams melkveebedrijf met 84 melkkoeien en 74 stuks jongvee met een melkproductie van 8286 liter per koe per jaar.

Gestegen efficiëntie

De daling wordt toegeschreven aan een aantal aspecten. Zo hebben de gestegen melkproductie per koe en het gestegen eiwitgehalte van rauwe melk een positieve invloed op de carbon footprint per kilogram melk. De grootste daling is zichtbaar in de bijdrage van het voer, zowel aangekocht als eigen voer. Het aandeel soja in krachtvoer is gedaald en er worden steeds meer bijproducten gebruikt in het rantsoen. In de eigen voerproductie is er vooruitgang geboekt doordat gras en mais met minder kunstmest per hectare worden verbouwd en de eigen mest beter wordt aangewend.
Tot slot is het aandeel hernieuwbare energie de laatste vijf jaar sterk toegenomen, onder andere door zonnepanelen en pocketvergisters.

Hoger saldo

Om de spreiding in de CO2-voetafdruk te achterhalen, wordt de individuele voetafdruk van vijftig bedrijven berekend. Uit de eerste analyse van die bedrijven blijkt dat bedrijven met een lagere CO2-voetafdruk een hoger saldo hebben. Ze hebben vooral een hogere melkproductie, minder uitval en benutten hun eigen ruwvoer beter. Boerenbond benadrukt dat economie en ecologie hand in hand gaan.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.