dinsdag, 11 juli, 2017 Onderzoekers van Wageningen UR en de Universiteit Utrecht starten in samenwerking met Duurzame Zuivelketen een onderzoek naar duurmelken, oftewel het verlengen van de lactatielengte. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie vormen een risicovolle periode voor de koe. Door de lactatie te verlengen, verwachten de onderzoekers een persistentere melkgift en een positief effect op de diergezondheid. Praktijknetwerk veehoudersNaast een experimenteel onderzoek op Dairy Campus in Leeuwarden kunnen ook geïnteresseerde melkveehouders die hun praktijkervaringen willen delen meedoen aan het project. ‘Voor ons is de betrokkenheid van boeren om twee redenen belangrijk’, vertelt Ariëtte van Knegsel, onderzoeker bij de Wageningen UR. ‘Niet alleen als klankbordgroep, maar ook om de ervaringen te gebruiken van veehouders die al langer de lactaties bewust verlengen.’ Geïnteresseerde veehouders kunnen zich via de website van Wageningen UR aanmelden. Onderzoek Dairy CampusOp Dairy Campus in Leeuwarden worden 150 melkkoeien vroeg, normaal of laat na afkalven geïnsemineerd. ‘Vroeg betekent zo'n 50 dagen vrijwillige wachttijd, normaal zo'n 125 dagen wachttijd en laat zo'n 200 dagen vrijwillige wachttijd’, geeft Van Knegsel aan. ‘We nemen vervolgens honderd dagen de tijd om de koeien drachtig te krijgen.’ Genetische aanlegVan alle koeien, die willekeurig in een van de drie groepen worden ingedeeld, is bekend hoe hun genetische aanleg is op persistentie. ‘CRV is ook betrokken bij het onderzoek en brengt deze genetische aanleg in kaart’, vertelt de onderzoekster. Volledige lactatie volgenDe koeien worden gedurende de volledige lactatie, en de start van de volgende lactatie, gevolgd. Naast diergezondheid is er binnen ‘Lactatie op Maat’ ook aandacht voor vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en economisch resultaat. ‘Bij de kalveren letten we bijvoorbeeld op de levensvatbaarheid van het kalf en de hoeveelheid beschikbare biest’, licht Van Knegsel toe. Financiering‘Lactatie op Maat’ is een vierjarig onderzoeksprogramma en wordt mede gefinancierd door ZuivelNL en het Ministerie van Economische Zaken. CRV levert een bijdrage aan de praktische vertaling van de onderzoeksresultaten.
0 reacties
|
WUR start onderzoek naar duurmelken
![]() |
Onderzoekers van Wageningen UR en de Universiteit Utrecht starten in samenwerking met Duurzame Zuivelketen een onderzoek naar duurmelken, oftewel het verlengen van de lactatielengte.
Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie vormen een risicovolle periode voor de koe. Door de lactatie te verlengen, verwachten de onderzoekers een persistentere melkgift en een positief effect op de diergezondheid.
Praktijknetwerk veehouders
Naast een experimenteel onderzoek op Dairy Campus in Leeuwarden kunnen ook geïnteresseerde melkveehouders die hun praktijkervaringen willen delen meedoen aan het project. ‘Voor ons is de betrokkenheid van boeren om twee redenen belangrijk’, vertelt Ariëtte van Knegsel, onderzoeker bij de Wageningen UR. ‘Niet alleen als klankbordgroep, maar ook om de ervaringen te gebruiken van veehouders die al langer de lactaties bewust verlengen.’ Geïnteresseerde veehouders kunnen zich via de website van Wageningen UR aanmelden.
Onderzoek Dairy Campus
Op Dairy Campus in Leeuwarden worden 150 melkkoeien vroeg, normaal of laat na afkalven geïnsemineerd. ‘Vroeg betekent zo'n 50 dagen vrijwillige wachttijd, normaal zo'n 125 dagen wachttijd en laat zo'n 200 dagen vrijwillige wachttijd’, geeft Van Knegsel aan. ‘We nemen vervolgens honderd dagen de tijd om de koeien drachtig te krijgen.’
Genetische aanleg
Van alle koeien, die willekeurig in een van de drie groepen worden ingedeeld, is bekend hoe hun genetische aanleg is op persistentie. ‘CRV is ook betrokken bij het onderzoek en brengt deze genetische aanleg in kaart’, vertelt de onderzoekster.
Volledige lactatie volgen
De koeien worden gedurende de volledige lactatie, en de start van de volgende lactatie, gevolgd. Naast diergezondheid is er binnen ‘Lactatie op Maat’ ook aandacht voor vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en economisch resultaat. ‘Bij de kalveren letten we bijvoorbeeld op de levensvatbaarheid van het kalf en de hoeveelheid beschikbare biest’, licht Van Knegsel toe.
Financiering
‘Lactatie op Maat’ is een vierjarig onderzoeksprogramma en wordt mede gefinancierd door ZuivelNL en het Ministerie van Economische Zaken. CRV levert een bijdrage aan de praktische vertaling van de onderzoeksresultaten.
REAGEER