Levensproductie wordt nieuw leidend kengetal


Op jonge leeftijd kalveren hard voeren heeft invloed op de gezondheid op latere leeftijd
dinsdag, 17 oktober, 2017

Niet de gemiddelde dagproductie van de veestapel, maar de levensproductie bij afvoer wordt het kengetal van de toekomst.

Dat stelde Leonel Leal, onderzoeker bij Trouw Nutrition tijdens het symposium Lifestart in St. Anthonis. ‘Door het verhogen van de levensproductie, stijgt de efficiëntie enorm. Er is minder jongvee nodig en daardoor minder voer’, zo legt Leal uit.

Acht kilo melk als kalf

De Trouw-onderzoeker presenteerde de eerste resultaten van een meerjarig onderzoek naar de effecten van een intensievere kalveropfok op de prestaties op latere leeftijd. Een groep van 43 kalveren kreeg in de melkperiode dubbel zo veel melk (8 in plaats van 4 kg) per dag dan een even grote controlegroep. Na het spenen werden de 86 dieren samengevoegd en volgde een gelijke opfok voor beide groepen.

Eerder geslachtsrijp

De harder gevoerde kalveren waren eerder geslachtsrijp, konden eerder worden geïnsemineerd en kalfden op 683 dagen af, tegenover de afkalfleeftijd van 699 dagen bij de minder hard gevoerde dieren. ‘Opvallender is dat de eerste resultaten tonen dat in de eerste 180 dagen van de lactatie, er minder uitval is bij de vaarzen die als kalf hard gevoerd waren’, aldus Leal. ‘Van alle kalveren waar we mee startten, haalde 76 procent de 180 dagen melkproductie in de groep minder hard gevoerde dieren, tegenover 92,6 bij de hard gevoerde dieren.’

Minder verloop in conditiescore

In melkproductie was er geen verschil, maar dat had Leal ook niet direct verwacht. ‘De dieren worden gehouden onder dezelfde omstandigheden. Dat heeft een grotere invloed dan het voerregime als kalf.’ Wel constateerde Leal dat de variatie in conditiescore minder groot was bij de vaarzen die als kalf harder waren gegroeid. ‘Een constantere conditiescore is bevorderlijk voor de gezondheid en daarmee de levensduur. Alles wijst er op dat een goede start bij de kalveren, positief bijdraagt aan de gezondheid en levensduur op latere leeftijd.’

Trouw Nutrition volgt de komende jaren de prestaties van de groepen kalveren op de voet.


0 reacties

Op jonge leeftijd kalveren hard voeren heeft invloed op de gezondheid op latere leeftijd
dinsdag, 17 oktober, 2017

Niet de gemiddelde dagproductie van de veestapel, maar de levensproductie bij afvoer wordt het kengetal van de toekomst.

Dat stelde Leonel Leal, onderzoeker bij Trouw Nutrition tijdens het symposium Lifestart in St. Anthonis. ‘Door het verhogen van de levensproductie, stijgt de efficiëntie enorm. Er is minder jongvee nodig en daardoor minder voer’, zo legt Leal uit.

Acht kilo melk als kalf

De Trouw-onderzoeker presenteerde de eerste resultaten van een meerjarig onderzoek naar de effecten van een intensievere kalveropfok op de prestaties op latere leeftijd. Een groep van 43 kalveren kreeg in de melkperiode dubbel zo veel melk (8 in plaats van 4 kg) per dag dan een even grote controlegroep. Na het spenen werden de 86 dieren samengevoegd en volgde een gelijke opfok voor beide groepen.

Eerder geslachtsrijp

De harder gevoerde kalveren waren eerder geslachtsrijp, konden eerder worden geïnsemineerd en kalfden op 683 dagen af, tegenover de afkalfleeftijd van 699 dagen bij de minder hard gevoerde dieren. ‘Opvallender is dat de eerste resultaten tonen dat in de eerste 180 dagen van de lactatie, er minder uitval is bij de vaarzen die als kalf hard gevoerd waren’, aldus Leal. ‘Van alle kalveren waar we mee startten, haalde 76 procent de 180 dagen melkproductie in de groep minder hard gevoerde dieren, tegenover 92,6 bij de hard gevoerde dieren.’

Minder verloop in conditiescore

In melkproductie was er geen verschil, maar dat had Leal ook niet direct verwacht. ‘De dieren worden gehouden onder dezelfde omstandigheden. Dat heeft een grotere invloed dan het voerregime als kalf.’ Wel constateerde Leal dat de variatie in conditiescore minder groot was bij de vaarzen die als kalf harder waren gegroeid. ‘Een constantere conditiescore is bevorderlijk voor de gezondheid en daarmee de levensduur. Alles wijst er op dat een goede start bij de kalveren, positief bijdraagt aan de gezondheid en levensduur op latere leeftijd.’

Trouw Nutrition volgt de komende jaren de prestaties van de groepen kalveren op de voet.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.