maandag, 9 april, 2018 Een zucht van verlichting slaakten we toen we hoorden dat Carola Schouten onze landbouwminister was geworden. Een vrouw met oog voor de ambities van ons, melkveehouders, daar werden we blij van. Ze was een verademing vergeleken met haar voorganger. Inmiddels zijn we als sector iets minder enthousiast over Carola Schouten na de I&R-affaire. Mestwetgeving ingewikkeldWaar ik ook niet blij van word, is dat zij in de media toegeeft dat ze de mestwetgeving niet volledig begrijpt. En ja, dat die mestwetgeving ingewikkeld is, dat is bekend. Hier gaat een zekere dreiging van uit. Een dreiging, omdat de minister uit angst voor fraude weer naar een versimpeld generiek mestbeleid zou willen ondanks alle bedrijfsspecifieke bemestingsprojecten die er nu zijn. Generiek mestbeleid is als een basisinkomenEen generiek mestbeleid is hetzelfde als een basisinkomen. Een gelijk inkomen voor iedereen, wat je ook doet. De verdiensten zijn voor iedereen hetzelfde. Bij een generiek mestbeleid maakt het niet uit wat de grond produceert. Dat kan grasland zijn met8 ton aan droge stof of grasland met 15 ton droge stof. De bodem wordt niet naar werken beloond. Door deel te nemen aan het project Koeien en Kansen weten we hoe groot de verschillen kunnen zijn. Ons bedrijf doet mee aan het BES-project (bedrijfseigen derogatieproject). Hierbij heeft de overheid ontheffing verleend om meer drijfmest te gebruiken in ruil voor minder kunstmest. We streven naar bijna evenwichtsbemesting op het gebied van fosfaat. Regelmatig hebben we excursies waarbij altijd de opmerking komt: ‘Dit willen we allemaal!’ Bedrijfsspecifieke bemestingsnormEen project als BES zou de stip op de horizon moeten zijn om milieudoelen te halen. Wat is er mooier dan stikstof en fosfaat uit eigen kringloop op eigen land in ruil voor minder kunstmest? Ik hoop echt dat deze minister een stimulerende rol wil hebben in deze ambitie. Een toekomstgericht mestbeleid zou zich moeten richten op de onttrekkingen door de bodem. Met ons kennisniveau in Nederland zou een bedrijfsspecifieke bemestingsnorm haalbaar moeten zijn.
0 reacties
|
Bodem wordt niet naar werken beloond
Een zucht van verlichting slaakten we toen we hoorden dat Carola Schouten onze landbouwminister was geworden.
Een vrouw met oog voor de ambities van ons, melkveehouders, daar werden we blij van. Ze was een verademing vergeleken met haar voorganger. Inmiddels zijn we als sector iets minder enthousiast over Carola Schouten na de I&R-affaire.
Mestwetgeving ingewikkeld
Waar ik ook niet blij van word, is dat zij in de media toegeeft dat ze de mestwetgeving niet volledig begrijpt. En ja, dat die mestwetgeving ingewikkeld is, dat is bekend. Hier gaat een zekere dreiging van uit. Een dreiging, omdat de minister uit angst voor fraude weer naar een versimpeld generiek mestbeleid zou willen ondanks alle bedrijfsspecifieke bemestingsprojecten die er nu zijn.
Generiek mestbeleid is als een basisinkomen
Een generiek mestbeleid is hetzelfde als een basisinkomen. Een gelijk inkomen voor iedereen, wat je ook doet. De verdiensten zijn voor iedereen hetzelfde. Bij een generiek mestbeleid maakt het niet uit wat de grond produceert. Dat kan grasland zijn met8 ton aan droge stof of grasland met 15 ton droge stof. De bodem wordt niet naar werken beloond. Door deel te nemen aan het project Koeien en Kansen weten we hoe groot de verschillen kunnen zijn. Ons bedrijf doet mee aan het BES-project (bedrijfseigen derogatieproject). Hierbij heeft de overheid ontheffing verleend om meer drijfmest te gebruiken in ruil voor minder kunstmest. We streven naar bijna evenwichtsbemesting op het gebied van fosfaat. Regelmatig hebben we excursies waarbij altijd de opmerking komt: ‘Dit willen we allemaal!’
Bedrijfsspecifieke bemestingsnorm
Een project als BES zou de stip op de horizon moeten zijn om milieudoelen te halen. Wat is er mooier dan stikstof en fosfaat uit eigen kringloop op eigen land in ruil voor minder kunstmest? Ik hoop echt dat deze minister een stimulerende rol wil hebben in deze ambitie. Een toekomstgericht mestbeleid zou zich moeten richten op de onttrekkingen door de bodem. Met ons kennisniveau in Nederland zou een bedrijfsspecifieke bemestingsnorm haalbaar moeten zijn.
REAGEER