Behandeld sojaschroot halveert sojaverbruik


Voederproeven wijzen aan dat behandeld soja de productie niet beïnvloeden
donderdag, 3 april, 2014

Het verbruik van soja op een rundveebedrijf kan halveren, wanneer er gebruik gemaakt wordt van behandeld sojaschroot in plaats van onbehandeld sojaschroot.

Dat stelde ILVO-onderzoekster Leen Vandaele op een ILVO-studiedag over rundveevoeding in Melle.

‘Door sojaschroot te behandelen met formaldehyde stijgt het bestendig ruw eiwitgehalte van 43.3 procent naar 84.4 procent en krijg je geformoleerd sojaschroot. Wanneer sojaschroot sterkt wordt verhit stijgt het ruw eiwitgehalte naar 83.3 procent’, zo legt Vandeale uit.  Behandeld sojaschroot kan volgens Vandeale het sojaverbruik halveren. Hoe groot het financieel gewin is,  hangt af van de marktprijzen van onbehandeld versus behandeld soja.

Productie blijft op peil

Het effect op de productieresultaten is zeer beperkt. Uit 8 voederproeven op 6 bedrijven in Vlaanderen blijkt dat bij een uitgebalanceerd rantsoen met 50 procent eiwitarm mengvoer en 50 procent behandeld sojaschroot, het gebruik van behandeld sojaschroot de voederopname niet negatief beïnvloedt. De melkproductie blijft op peil terwijl er een lichte daling van het melkvetgehalte wordt vastgesteld met een nagenoeg gelijkblijvend melkeiwitgehalte.

Wel is er bij inpassing van behandeld soja aandacht nodig voor de onbestendige eiwitbalans (OEB) omdat deze daalt. Indien nodig is toevoeging van ureum nodig.


0 reacties

Voederproeven wijzen aan dat behandeld soja de productie niet beïnvloeden
donderdag, 3 april, 2014

Het verbruik van soja op een rundveebedrijf kan halveren, wanneer er gebruik gemaakt wordt van behandeld sojaschroot in plaats van onbehandeld sojaschroot.

Dat stelde ILVO-onderzoekster Leen Vandaele op een ILVO-studiedag over rundveevoeding in Melle.

‘Door sojaschroot te behandelen met formaldehyde stijgt het bestendig ruw eiwitgehalte van 43.3 procent naar 84.4 procent en krijg je geformoleerd sojaschroot. Wanneer sojaschroot sterkt wordt verhit stijgt het ruw eiwitgehalte naar 83.3 procent’, zo legt Vandeale uit.  Behandeld sojaschroot kan volgens Vandeale het sojaverbruik halveren. Hoe groot het financieel gewin is,  hangt af van de marktprijzen van onbehandeld versus behandeld soja.

Productie blijft op peil

Het effect op de productieresultaten is zeer beperkt. Uit 8 voederproeven op 6 bedrijven in Vlaanderen blijkt dat bij een uitgebalanceerd rantsoen met 50 procent eiwitarm mengvoer en 50 procent behandeld sojaschroot, het gebruik van behandeld sojaschroot de voederopname niet negatief beïnvloedt. De melkproductie blijft op peil terwijl er een lichte daling van het melkvetgehalte wordt vastgesteld met een nagenoeg gelijkblijvend melkeiwitgehalte.

Wel is er bij inpassing van behandeld soja aandacht nodig voor de onbestendige eiwitbalans (OEB) omdat deze daalt. Indien nodig is toevoeging van ureum nodig.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.