Eerste snede 2013 melkt beter dan die van 2012


Ondanks zware snede toch prima kwaliteit van eerste snede
maandag, 15 juli, 2013

Ondanks de veelal late eerste snedes is de gemiddelde voederwaarde van eerste snede van 2013 beter dan de eerste snede van 2012, die ook laat gemaaid werd.

Dat blijkt uit cijfers van Blgg-AgroXpertus. Met gemiddeld 906 vem en 150 ruw eiwit is de voedingswaarde van de kuilen aanzienlijk beter dan in de voorjaarskuilen van 2012. Wel is de dve vijf eenheden lager (dit jaar 64) omdat de kuilen wat onbestendiger zijn. De ammoniakfractie en daaraan gerelateerd de oeb zijn door de wisselvallige oogstomstandigheden hoger dan gemiddeld. De hogere ammoniakfractie (9,8 procent) vergroot het risico op boterzuursporen in de melk.

Natte kuil doet niet onder

Melkveehouders maakten dit voorjaar gemiddeld genomen nattere kuilen dan normaal. Zo’n 45 procent van de kuilen zit zelfs onder de dertig procent droge stof. De wisselvallige weersomstandigheden zijn hiervoor de belangrijkste verklaring. Toch zijn deze kuilen gemiddeld genomen nog goed geconserveerd dankzij de ruime hoeveelheid melkzuur die gevormd is. Met een gemiddelde vem van 910 en een ruw eiwit van 151 is de voederwaarde nauwelijks verschillend van de gemiddelde voorjaarskuil van 2013.

Verteringsnelheid

Blgg-AgroXpertus waarschuwt wel voor de verteringssnelheid van de natte kuilen. Hoewel de structuurwaarde van de kuilen op papier in orde is, ervaart de praktijk dat natte kuilen over het algemeen sneller verteren dan droge kuilen. Uit metingen blijkt dat natte kuilen met een vergelijkbare structuurwaarde tot twintig procent sneller verteren dan droge kuilen.

Samen met het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) en Wageningen UR werk Blgg-AgroXpertus aan een voederwaardering waarbij de verteringssnelheid via directe metingen wordt vastgelegd.

 


0 reacties

Ondanks zware snede toch prima kwaliteit van eerste snede
maandag, 15 juli, 2013

Ondanks de veelal late eerste snedes is de gemiddelde voederwaarde van eerste snede van 2013 beter dan de eerste snede van 2012, die ook laat gemaaid werd.

Dat blijkt uit cijfers van Blgg-AgroXpertus. Met gemiddeld 906 vem en 150 ruw eiwit is de voedingswaarde van de kuilen aanzienlijk beter dan in de voorjaarskuilen van 2012. Wel is de dve vijf eenheden lager (dit jaar 64) omdat de kuilen wat onbestendiger zijn. De ammoniakfractie en daaraan gerelateerd de oeb zijn door de wisselvallige oogstomstandigheden hoger dan gemiddeld. De hogere ammoniakfractie (9,8 procent) vergroot het risico op boterzuursporen in de melk.

Natte kuil doet niet onder

Melkveehouders maakten dit voorjaar gemiddeld genomen nattere kuilen dan normaal. Zo’n 45 procent van de kuilen zit zelfs onder de dertig procent droge stof. De wisselvallige weersomstandigheden zijn hiervoor de belangrijkste verklaring. Toch zijn deze kuilen gemiddeld genomen nog goed geconserveerd dankzij de ruime hoeveelheid melkzuur die gevormd is. Met een gemiddelde vem van 910 en een ruw eiwit van 151 is de voederwaarde nauwelijks verschillend van de gemiddelde voorjaarskuil van 2013.

Verteringsnelheid

Blgg-AgroXpertus waarschuwt wel voor de verteringssnelheid van de natte kuilen. Hoewel de structuurwaarde van de kuilen op papier in orde is, ervaart de praktijk dat natte kuilen over het algemeen sneller verteren dan droge kuilen. Uit metingen blijkt dat natte kuilen met een vergelijkbare structuurwaarde tot twintig procent sneller verteren dan droge kuilen.

Samen met het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) en Wageningen UR werk Blgg-AgroXpertus aan een voederwaardering waarbij de verteringssnelheid via directe metingen wordt vastgelegd.

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.