woensdag, 8 november, 2017 Om de ‘bontheid’ van percelen in beeld te brengen voegt Eurofins voortaan satellietbeelden toe aan de BemestingsWijzer. De zogenaamde Bodemscout maakt zichtbaar op welke plekken in een perceel het gewas structureel beter of slechter groeit. Dit vertelde Karst Brolsma tijdens de Eurofins Expertdag in Wageningen. De onderzoeker maakte duidelijk dat de gemiddelde analyse van een perceel lang niet alles zegt over de kwaliteit van de bodem op verschillende plekken. De variatie binnen een perceel kan groot zijn. Verschillen in beeldIn Bodemcout wordt een perceel onderverdeeld in vakken van 10 x 10 meter. Aan de hand van kleurverschillen op satellietbeelden over de afgelopen negen jaar wordt voor ieder vak de gemiddelde gewasgroei bepaald. Dit gebeurt onafhankelijk van het soort gewas dat op het perceel staat. Door te werken met een langjarig gemiddelde wordt toeval bovendien uitgesloten. Hierdoor worden structurele opbrengstverschillen binnen percelen nauwkeurig in beeld gebracht. Basis voor precisielandbouwBodemscout is een belangrijke basis voor precisielandbouw. Aan de hand van de satellietbeelden kan pleksgewijs gericht onderzoek worden gedaan om de oorzaken van opbrengstverschillen te achterhalen. Ook maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren kunnen gerichter worden ingezet. Bovendien kunnen de satellietbeelden helpen om de bemesting beter af te stemmen op de verschillen in gewasbehoefte binnen een perceel.
0 reacties
|
Eurofins vult Bemestingswijzer aan met Bodemscout
Om de ‘bontheid’ van percelen in beeld te brengen voegt Eurofins voortaan satellietbeelden toe aan de BemestingsWijzer. De zogenaamde Bodemscout maakt zichtbaar op welke plekken in een perceel het gewas structureel beter of slechter groeit.
Dit vertelde Karst Brolsma tijdens de Eurofins Expertdag in Wageningen. De onderzoeker maakte duidelijk dat de gemiddelde analyse van een perceel lang niet alles zegt over de kwaliteit van de bodem op verschillende plekken. De variatie binnen een perceel kan groot zijn.
Verschillen in beeld
In Bodemcout wordt een perceel onderverdeeld in vakken van 10 x 10 meter. Aan de hand van kleurverschillen op satellietbeelden over de afgelopen negen jaar wordt voor ieder vak de gemiddelde gewasgroei bepaald. Dit gebeurt onafhankelijk van het soort gewas dat op het perceel staat. Door te werken met een langjarig gemiddelde wordt toeval bovendien uitgesloten. Hierdoor worden structurele opbrengstverschillen binnen percelen nauwkeurig in beeld gebracht.
Basis voor precisielandbouw
Bodemscout is een belangrijke basis voor precisielandbouw. Aan de hand van de satellietbeelden kan pleksgewijs gericht onderzoek worden gedaan om de oorzaken van opbrengstverschillen te achterhalen. Ook maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren kunnen gerichter worden ingezet. Bovendien kunnen de satellietbeelden helpen om de bemesting beter af te stemmen op de verschillen in gewasbehoefte binnen een perceel.
REAGEER