Kwart nieuwmelkte koeien krijgt pensverzuring


Subklische pensverzuring is vaak de boosdoener bij probleemrantsoen
donderdag, 10 oktober, 2013

Subklinische pensverzuring is vaak de boosdoener in probleemrantsoenen.

Volgens voerfabrikant Agrifirm is een tekort aan buffering de oorzaak en krijgt 25 tot 30 procent van de koeien in de eerste drie maanden van de lactatie te maken met het probleem. Met nieuwe kengetallen die de pens-pH beter voorspellen en extra aandacht voor het gevoerde rantsoen is subklinische pensverzuring te voorkomen.

Mais lijkt steeds meer op krachtvoer

Volgens Toine Heijmans van Agrifirm zijn er diverse redenen voor de onderschatting van subklinische pensverzuring. ‘Mais was altijd een vaste bron van structuur. Maar door korter hakselen en door veredeling op meer zetmeel is mais steeds meer gaan lijken op krachtvoer. Daarnaast zijn natte graskuilen met veel zuren vaak sneller verteerbaar dan we inschatten.’

Betere voerefficiëntie

Agrifirm lanceert daarom drie nieuwe kengetallen die de zuurwaarde, de bufferwaarde en de zuurbufferbalans in de pens aantonen. De belangrijkste van deze kengetallen is de zuurbufferbalans, die aangeeft of het rantsoen veilig gevoerd kan worden zonder dat er sprake is van pensverzuring. Volgens Agrifirm leidt een lager percentage koeien met subklinische pensverzuring tot een betere voerefficiëntie.  


0 reacties

Subklische pensverzuring is vaak de boosdoener bij probleemrantsoen
donderdag, 10 oktober, 2013

Subklinische pensverzuring is vaak de boosdoener in probleemrantsoenen.

Volgens voerfabrikant Agrifirm is een tekort aan buffering de oorzaak en krijgt 25 tot 30 procent van de koeien in de eerste drie maanden van de lactatie te maken met het probleem. Met nieuwe kengetallen die de pens-pH beter voorspellen en extra aandacht voor het gevoerde rantsoen is subklinische pensverzuring te voorkomen.

Mais lijkt steeds meer op krachtvoer

Volgens Toine Heijmans van Agrifirm zijn er diverse redenen voor de onderschatting van subklinische pensverzuring. ‘Mais was altijd een vaste bron van structuur. Maar door korter hakselen en door veredeling op meer zetmeel is mais steeds meer gaan lijken op krachtvoer. Daarnaast zijn natte graskuilen met veel zuren vaak sneller verteerbaar dan we inschatten.’

Betere voerefficiëntie

Agrifirm lanceert daarom drie nieuwe kengetallen die de zuurwaarde, de bufferwaarde en de zuurbufferbalans in de pens aantonen. De belangrijkste van deze kengetallen is de zuurbufferbalans, die aangeeft of het rantsoen veilig gevoerd kan worden zonder dat er sprake is van pensverzuring. Volgens Agrifirm leidt een lager percentage koeien met subklinische pensverzuring tot een betere voerefficiëntie.  

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.