Meer aandacht voor wortelstelsel en kruiden in grasland


Kruiden wortelen dieper en kunnen daardoor extra mineralen vastleggen
donderdag, 24 maart, 2016

Er komt meer aandacht voor het belang van het wortelstelsel van gras. ‘Jarenlang ging iedereen ervan uit dat de ondergrondse massa gelieerd is aan de hoeveelheid gras die bovengronds groeit, maar dit blijkt niet zo te zijn. Er is spreiding in de hoeveelheid wortels.’

Dat meldde Wim Honkoop, adviseur bij PPP Agro Advies tijdens de innovatiedag ‘Blik op de wei’ op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld. ‘We hebben hier proefvelden aangelegd om het wortelstelsel bij verschillende grassoorten en grasrassen in beeld te brengen. Want een flink wortelstelsel is van belang voor de draagkracht, droogteresistentie en het opnemen en vasthouden van nutriënten.’ Volgens Honkoop zijn ook veredelaars inmiddels bezig met het in beeld brengen van de betekenis van wortels.

Gewenste biodiversiteit

Naast aandacht voor het wortelstelsel genieten ook kruiden meer belangstelling. ‘Ze wortelen dieper dan gras, dus ze kunnen van toegevoegde waarde zijn bij het vastleggen van extra mineralen. Ook helpen ze bij droogte om de productie te stabiliseren en kan klaver mogelijk een rol spelen bij methaanemissie’, stelt Jan Paul Wagenaar van het Louis Bolk instituut.

Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum viel hem bij: ‘Wat is onkruid? In dit gebied vreten koeien de kruidenrijke slootkanten soms als eerst kaal. Sommige kruiden hebben van zichzelf al hoge voederwaarden en er is nooit op veredeld. Een aantal is zeker geschikt om de gewenste biodiversiteit te bevorderen zonder dat het een negatieve invloed heeft op de opbrengst en wel positief is voor de diergezondheid.’

Smakelijkheid verbeteren

De specialisten waren het erover eens dat kruiden pas bij een aandeel van 20 procent van invloed zijn op de diergezondheid. ‘Maar uit cijfers van twintig melkveebedrijven blijkt dat een hoge biodiversiteit verbonden is aan een lage dierdagdosering met antibiotica’, stelde Wagenaar.
Ook een melkveehouder deelde vervolgens zijn praktijkervaring met een aantal kruidenrijke percelen: ‘In de tweede helft van het seizoen kunnen kruiden zoals klaver ook nog eens de smakelijkheid verbeteren.’


0 reacties

Kruiden wortelen dieper en kunnen daardoor extra mineralen vastleggen
donderdag, 24 maart, 2016

Er komt meer aandacht voor het belang van het wortelstelsel van gras. ‘Jarenlang ging iedereen ervan uit dat de ondergrondse massa gelieerd is aan de hoeveelheid gras die bovengronds groeit, maar dit blijkt niet zo te zijn. Er is spreiding in de hoeveelheid wortels.’

Dat meldde Wim Honkoop, adviseur bij PPP Agro Advies tijdens de innovatiedag ‘Blik op de wei’ op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld. ‘We hebben hier proefvelden aangelegd om het wortelstelsel bij verschillende grassoorten en grasrassen in beeld te brengen. Want een flink wortelstelsel is van belang voor de draagkracht, droogteresistentie en het opnemen en vasthouden van nutriënten.’ Volgens Honkoop zijn ook veredelaars inmiddels bezig met het in beeld brengen van de betekenis van wortels.

Gewenste biodiversiteit

Naast aandacht voor het wortelstelsel genieten ook kruiden meer belangstelling. ‘Ze wortelen dieper dan gras, dus ze kunnen van toegevoegde waarde zijn bij het vastleggen van extra mineralen. Ook helpen ze bij droogte om de productie te stabiliseren en kan klaver mogelijk een rol spelen bij methaanemissie’, stelt Jan Paul Wagenaar van het Louis Bolk instituut.

Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum viel hem bij: ‘Wat is onkruid? In dit gebied vreten koeien de kruidenrijke slootkanten soms als eerst kaal. Sommige kruiden hebben van zichzelf al hoge voederwaarden en er is nooit op veredeld. Een aantal is zeker geschikt om de gewenste biodiversiteit te bevorderen zonder dat het een negatieve invloed heeft op de opbrengst en wel positief is voor de diergezondheid.’

Smakelijkheid verbeteren

De specialisten waren het erover eens dat kruiden pas bij een aandeel van 20 procent van invloed zijn op de diergezondheid. ‘Maar uit cijfers van twintig melkveebedrijven blijkt dat een hoge biodiversiteit verbonden is aan een lage dierdagdosering met antibiotica’, stelde Wagenaar.
Ook een melkveehouder deelde vervolgens zijn praktijkervaring met een aantal kruidenrijke percelen: ‘In de tweede helft van het seizoen kunnen kruiden zoals klaver ook nog eens de smakelijkheid verbeteren.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.