Universiteit Gent onderzoekt maiskuilen op mycotoxines


Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden aangemaakt
woensdag, 31 mei, 2017

In de komende vier jaar volgt de Universiteit Gent zo’n honderd melkveebedrijven om de aanwezigheid van mycotoxines in het melkveerantsoen in kaart te brengen.

Dit meldt Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Doel van het onderzoek is het ontstaan van mycotoxines, giftige stoffen die door bepaalde schimmels worden aangemaakt, te voorkomen.

Factoren die mycotoxines beïnvloeden

Professor Geert Haesaert van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen leidt het onderzoek. ‘Uit de eerste meting bij de deelnemende melkveebedrijven blijkt dat in vrijwel alle stalen van de maispercelen mycotoxines aanwezig zijn’, vertelt hij.

Haesaert meldt ook dat ze de resultaten van het onderzoek linken aan teelttechnische en klimatologische gegevens van de verschillende percelen. ‘Zo proberen we te achterhalen welke factoren – gewasrotatie, bemesting, bodemtype, weersomstandigheden – aan de basis liggen van een hoge of net lage aanwezigheid van mycotoxines.’

Preventie en maatregelen

Tegen het einde van het project hopen de onderzoekers de factoren die bepalend zijn voor een mycotoxine-besmetting in kaart te kunnen brengen om daarmee een voorspellingsmodel te ontwikkelen. Gewasrotatie zou een belangrijke invloed kunnen hebben en bepaalde rassen zijn gevoeliger voor mycotoxines dan andere. Daarnaast zoekt het onderzoeksteam ook naar maatregelen om schimmels en hun mycotoxines terug te dringen en naar bacteriën die mycotoxines in kuilen kunnen afbreken.


0 reacties

Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden aangemaakt
woensdag, 31 mei, 2017

In de komende vier jaar volgt de Universiteit Gent zo’n honderd melkveebedrijven om de aanwezigheid van mycotoxines in het melkveerantsoen in kaart te brengen.

Dit meldt Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Doel van het onderzoek is het ontstaan van mycotoxines, giftige stoffen die door bepaalde schimmels worden aangemaakt, te voorkomen.

Factoren die mycotoxines beïnvloeden

Professor Geert Haesaert van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen leidt het onderzoek. ‘Uit de eerste meting bij de deelnemende melkveebedrijven blijkt dat in vrijwel alle stalen van de maispercelen mycotoxines aanwezig zijn’, vertelt hij.

Haesaert meldt ook dat ze de resultaten van het onderzoek linken aan teelttechnische en klimatologische gegevens van de verschillende percelen. ‘Zo proberen we te achterhalen welke factoren – gewasrotatie, bemesting, bodemtype, weersomstandigheden – aan de basis liggen van een hoge of net lage aanwezigheid van mycotoxines.’

Preventie en maatregelen

Tegen het einde van het project hopen de onderzoekers de factoren die bepalend zijn voor een mycotoxine-besmetting in kaart te kunnen brengen om daarmee een voorspellingsmodel te ontwikkelen. Gewasrotatie zou een belangrijke invloed kunnen hebben en bepaalde rassen zijn gevoeliger voor mycotoxines dan andere. Daarnaast zoekt het onderzoeksteam ook naar maatregelen om schimmels en hun mycotoxines terug te dringen en naar bacteriën die mycotoxines in kuilen kunnen afbreken.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.