Vijftig procent hogere voerkosten in vier jaar tijd


Kosten van natte bijproducten zoals perspulp stijgen zeventig procent in vier jaar tijd
donderdag, 6 februari, 2014

De voerkosten op een Nederlands melkveebedrijf zijn in vier jaar gestegen van 7,6 naar 11,5 cent per kg melk.

Dat betekent een stijging van vijftig procent, zo berekende accountantskantoor Flynth.

Bijproducten stijgen zeventig procent

Voerkosten bestaan op een gemiddeld bedrijf voor twee derde uit krachtvoerkosten. Deze kosten stegen van 5,4 cent in 2010 naar 8,1 cent in 2013. De gemiddelde kosten van natte bijproducten stegen in dezelfde periode met 70 procent nog harder.

Jaarlijks 33.000 euro extra kosten

Ook de ruwvoerkosten stegen met 50 procent naar 1,7 cent per kg melk. Volgens Flynth stegen daarmee de voerkosten – bij een melkproductieniveau van 8500 kg melk per koe – van 646 euro naar 978 euro per koe. Bij een bedrijfsomvang van 852.000 kg melk betekent dit jaarlijks een extra uitgavepost van 33.000 euro.


0 reacties

Kosten van natte bijproducten zoals perspulp stijgen zeventig procent in vier jaar tijd
donderdag, 6 februari, 2014

De voerkosten op een Nederlands melkveebedrijf zijn in vier jaar gestegen van 7,6 naar 11,5 cent per kg melk.

Dat betekent een stijging van vijftig procent, zo berekende accountantskantoor Flynth.

Bijproducten stijgen zeventig procent

Voerkosten bestaan op een gemiddeld bedrijf voor twee derde uit krachtvoerkosten. Deze kosten stegen van 5,4 cent in 2010 naar 8,1 cent in 2013. De gemiddelde kosten van natte bijproducten stegen in dezelfde periode met 70 procent nog harder.

Jaarlijks 33.000 euro extra kosten

Ook de ruwvoerkosten stegen met 50 procent naar 1,7 cent per kg melk. Volgens Flynth stegen daarmee de voerkosten – bij een melkproductieniveau van 8500 kg melk per koe – van 646 euro naar 978 euro per koe. Bij een bedrijfsomvang van 852.000 kg melk betekent dit jaarlijks een extra uitgavepost van 33.000 euro.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.