Zetmeelgehalte in eerste maiskuilen extreem laag


Ondanks het lage zetmeelgehalte valt de vem-waarde van de vroege maiskuilen niet tegen
woensdag, 17 oktober, 2018

Het zetmeelgehalte in de vroege maiskuilen van dit jaar is historisch laag. Waar het vijfjarig gemiddelde op 360 gram zetmeel per kilo droge stof ligt, komt het in de eerste kuilen van dit jaar uit op gemiddeld 297 gram.

Dit blijkt uit de voederwaardecijfers van de eerste duizend maiskuilen die zijn geanalyseerd door Eurofins Agro. Omdat het hier vroege kuilen betreft, zal een aanzienlijk deel van de mais vervroegd zijn geoogst vanwege de droogte. In veel van deze gewassen was geen kolf aanwezig of deze was nauwelijks ontwikkeld. Eurofins verwacht dan ook dat het zetmeelgehalte van de later geoogste percelen duidelijk hoger zal zijn. De verschillen in voederwaarde zijn dit jaar in ieder geval groot.

Wel voldoende vem

Opvallend is dat de vem-inhoud van de maiskuilen, ondanks het lage zetmeelgehalte, niet veel afwijkt van dat in andere jaren. De eerste duizend geanalyseerde partijen bevatten gemiddeld 969 vem, waar het langjarig gemiddelde op 982 vem ligt. Volgens Eurofins is dit te danken aan de vroege oogst, waardoor de maisplanten nog groen en goed verteerbaar waren en veel suikers bevatten. Het suikergehalte is met 20 gram per kilo droge stof dan ook een kwart hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Ook een relatief hoog gehalte aan ruw eiwit en ruwe celstof wijst op een hoog aandeel restplant.

Vem uit plant of kolf

‘De grote vraag is of de waarde van een kilo vem uit blad en stengel gelijkwaardig is aan een kilo vem uit zetmeel uit de kolf’, haakt Eurofins in op een discussie die door veredelaars van mais al langer wordt gevoerd. ‘De snijmaiskuilen van dit jaar zijn interessant materiaal om hiernaar eens onderzoek te doen’, oppert het onderzoekslaboratorium.

 

 

 


0 reacties

Ondanks het lage zetmeelgehalte valt de vem-waarde van de vroege maiskuilen niet tegen
woensdag, 17 oktober, 2018

Het zetmeelgehalte in de vroege maiskuilen van dit jaar is historisch laag. Waar het vijfjarig gemiddelde op 360 gram zetmeel per kilo droge stof ligt, komt het in de eerste kuilen van dit jaar uit op gemiddeld 297 gram.

Dit blijkt uit de voederwaardecijfers van de eerste duizend maiskuilen die zijn geanalyseerd door Eurofins Agro. Omdat het hier vroege kuilen betreft, zal een aanzienlijk deel van de mais vervroegd zijn geoogst vanwege de droogte. In veel van deze gewassen was geen kolf aanwezig of deze was nauwelijks ontwikkeld. Eurofins verwacht dan ook dat het zetmeelgehalte van de later geoogste percelen duidelijk hoger zal zijn. De verschillen in voederwaarde zijn dit jaar in ieder geval groot.

Wel voldoende vem

Opvallend is dat de vem-inhoud van de maiskuilen, ondanks het lage zetmeelgehalte, niet veel afwijkt van dat in andere jaren. De eerste duizend geanalyseerde partijen bevatten gemiddeld 969 vem, waar het langjarig gemiddelde op 982 vem ligt. Volgens Eurofins is dit te danken aan de vroege oogst, waardoor de maisplanten nog groen en goed verteerbaar waren en veel suikers bevatten. Het suikergehalte is met 20 gram per kilo droge stof dan ook een kwart hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Ook een relatief hoog gehalte aan ruw eiwit en ruwe celstof wijst op een hoog aandeel restplant.

Vem uit plant of kolf

‘De grote vraag is of de waarde van een kilo vem uit blad en stengel gelijkwaardig is aan een kilo vem uit zetmeel uit de kolf’, haakt Eurofins in op een discussie die door veredelaars van mais al langer wordt gevoerd. ‘De snijmaiskuilen van dit jaar zijn interessant materiaal om hiernaar eens onderzoek te doen’, oppert het onderzoekslaboratorium.

 

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.