woensdag, 6 november, 2019 Uit de brochure ‘Energie besparen op stal’ van adviesbureaus CLM en Ruitenberg-advies blijkt dat er qua energiebesparing nog veel mogelijk is op melkveebedrijven. Vooral in melkkoeling en de bronwaterinstallaties is verlaging van energiekosten te halen. In de brochure staat het gemiddelde energieverbruik van melkveebedrijven, op basis van de energiescans van zuivelondernemingen, opgesplitst in automatisch melkende bedrijven en bedrijven met een melkstal. De robotboeren gebruiken gemiddeld 70 kWh per 1000 kg melk, 22 kWh meer dan boeren met een melkstal. Energieverbruik kan optimalerDaarnaast wordt de meest optimale energieverbruik genoemd, gebaseerd op het verbruik van energiezuinige apparatuur. Zo kan een gemiddelde veehouder met melkstal volgens de berekeningen van 48 kWh per 1000 kg melk naar 22 kWh gaan. Volgens Greet Ruitenberg van Ruitenbergadvies is dat niet een idioot laag getal. ‘We zien nu al dat de 10 procent best presterende melkveehouders op een gemiddeld verbruik van 26 kWh per 1000 kg melk zitten. Dat komt al in de richting van de genoemde 22 kWh.’ Monitor energieverbruik nieuwe apparatuurVerder worden veel tips genoemd om energie te besparen, vooral bij het kiezen van nieuwe apparatuur zodra er noodzaak is om iets te vervangen. ‘Kijk bij het vervangen van apparatuur niet alleen naar investeringskosten, maar ook aan wat je kunt besparen aan energie. Maar daar moet het niet bij blijven, je moet ook monitoren dat de nieuwe apparatuur oplevert wat je verwacht’, geeft Ruitenberg aan. De brochure is te downloaden via deze link.
0 reacties
|
Veel energiebesparing mogelijk op gemiddelde melkveebedrijf
Uit de brochure ‘Energie besparen op stal’ van adviesbureaus CLM en Ruitenberg-advies blijkt dat er qua energiebesparing nog veel mogelijk is op melkveebedrijven. Vooral in melkkoeling en de bronwaterinstallaties is verlaging van energiekosten te halen.
In de brochure staat het gemiddelde energieverbruik van melkveebedrijven, op basis van de energiescans van zuivelondernemingen, opgesplitst in automatisch melkende bedrijven en bedrijven met een melkstal. De robotboeren gebruiken gemiddeld 70 kWh per 1000 kg melk, 22 kWh meer dan boeren met een melkstal.
Energieverbruik kan optimaler
Daarnaast wordt de meest optimale energieverbruik genoemd, gebaseerd op het verbruik van energiezuinige apparatuur. Zo kan een gemiddelde veehouder met melkstal volgens de berekeningen van 48 kWh per 1000 kg melk naar 22 kWh gaan. Volgens Greet Ruitenberg van Ruitenbergadvies is dat niet een idioot laag getal. ‘We zien nu al dat de 10 procent best presterende melkveehouders op een gemiddeld verbruik van 26 kWh per 1000 kg melk zitten. Dat komt al in de richting van de genoemde 22 kWh.’
Monitor energieverbruik nieuwe apparatuur
Verder worden veel tips genoemd om energie te besparen, vooral bij het kiezen van nieuwe apparatuur zodra er noodzaak is om iets te vervangen. ‘Kijk bij het vervangen van apparatuur niet alleen naar investeringskosten, maar ook aan wat je kunt besparen aan energie. Maar daar moet het niet bij blijven, je moet ook monitoren dat de nieuwe apparatuur oplevert wat je verwacht’, geeft Ruitenberg aan.
De brochure is te downloaden via deze link.
REAGEER