Nieuws Voeding

Voeding 01 mrt 2019
De juiste inzaaimethode voor mais onderzaaiVanaf dit jaar is het verplicht om op zand- en lössgronden vóór 1 oktober een vanggewas onder of meteen na de maïs in te zaaien. Om hieraan te voldoen moet u beslissen of u de mais eerder oogst zodat u voldoende tijd...Lees verder >
Bij bewerken via vaste rijpaden is vijf tot vijftien procent meeropbrengst te behalen
Voeding 05 mrt 2019
Video: meer gras bij bewerken via vaste rijpadenGrasland dat vanaf vaste rijpaden wordt bewerkt, levert vijf tot vijftien procent meer opbrengst dan percelen met een conventionele manier van land bewerken. Dat blijkt uit een praktijkdemo op verdichtingsgevoelige...Lees verder >
Bij een actief bodemleven blijven er alleen stiksels en elastiek over van een onderbroek die twee maanden in de grond zit
Voeding 05 mrt 2019
Bodemleven maakt van een onderbroek een stringWie de activiteit van de organische stof in de bodem wil bepalen, kan een onderbroek (honderd procent katoen) op zo’n 10 centimeter diepte plat in de grond begraven. Gezond bodemleven eet in twee maanden het katoen op,...Lees verder >
Het mobiele LF-lab bepaalt in acht seconden de belangrijkste gehalten in vers gras
Voeding 05 mrt 2019
Voerleverancier biedt klanten kwaliteitsbepaling vers...Mengvoercoöperatie De Samenwerking in Haastrecht biedt haar klanten komend seizoen een nieuwe service aan. Eens per twee weken kunnen melkveehouders vers gras laten onderzoeken op graskwaliteit. De coöperatie gebruikt...Lees verder >
Hoogleraar Friedhelm Taube beschouwt gras als het gewas van de toekomst voor de Nederlandse melkveehouderij
Voeding 04 mrt 2019
Nieuwe hoogleraar graslandkunde: ‘Gras is meer dan voer...‘Met de teelt van gras produceren melkveehouders niet alleen voer, ze leveren ook diensten aan de samenleving.’ Dit stelt de Duitse hoogleraar Friedhelm Taube in een exclusief interview in VeeteeltGRAS. Taube is...Lees verder >
De perskoek die overblijf na raffinage van grasklaver is geschikt voor melkvee
Voeding 04 mrt 2019
Raffinage maakt graseiwit bruikbaar voor varkens en...Seges, de Deense voorlichtingsdienst voor land- en tuinbouw, heeft een methode ontwikkeld om eiwit uit gras en klaver te winnen en te verwerken in veevoer voor varkens en pluimvee. Bij de graseiwitraffinage wordt vers ...Lees verder >
Dit jaar wordt het logo ‘100 % grass-fed’ gelanceerd.
Voeding 01 mrt 2019
Nieuw zuivellabel ‘100 procent grasmelk’ in de VSDe Amerikaanse zuivelfabrieken Maple Hill en Organic Valley lanceren dit jaar een label in de Verenigde Staten voor melk afkomstig van biologische koeien die louter gras gevoerd krijgen.  Volgens de organisaties wordt...Lees verder >
Sorghum heeft een lagere vem-waarde maar bevat 30 procent meer ruw eiwit dan snijmais
Voeding 27 feb 2019
Sorghum kan nog niet concurreren met maisDe meeste sorghumrassen brachten in 2018 minder op dan mais. Ook de vem-waarde van sorghum bleef achter. Wel bevatte het nieuwe gewas zo’n 30 procent meer eiwit. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock...Lees verder >
Langere wortels maken een jonge grasplant beter bestand tegen de droogte
Voeding 21 feb 2019
Jonge grasmat beter bestand tegen de droogteJonge graspercelen kunnen de droge periodes beter doorstaan dan percelen met een grasmat die twee jaar of ouder is. Dat is de ervaring van de bedrijven die deelnemen aan het project Koeien & Kansen. In het droge...Lees verder >
Het camerasysteem is boven het voerhek bevestigd (foto: Cargill)
Voeding 18 feb 2019
Voeropname en koegedrag observeren met cameraVoerfirma Cargill heeft geïnvesteerd in de start-up Cainthus, een Iers bedrijf dat camera-apparatuur en software ontwikkelt dat koeien herkent en hun gedrag 24 uur per dag observeert. Met de techniek kan nu al de...Lees verder >
Hendrik Spiker won de MaïsChallenge van 2018 en mag als prijs op studiereis naar Frankrijk
Voeding 18 feb 2019
MaïsChallenge-winnaar is Hendrik SpikerDe vierde editie van de MaïsChallenge is gewonnen door melkveehouder Hendrik Spiker uit Staphorst, die met een score van 102 de andere veertig deelnemers voor bleef. De prijsuitreiking vond afgelopen woensdag plaats bij...Lees verder >
Voeding 18 feb 2019
Wacht niet te lang met het vernietigen van het...Nu de temperatuur weer gaat stijgen, zal ook een vanggewas zich snel verder ontwikkelen. Op veel plaatsen staat nu al een massaal gewas. Om te voorkomen dat het vanggewas op het gebied van bodemvocht en nutriëntenopname...Lees verder >
Grasrantsoenen zijn eiwitrijker dan maisrantsoenen
Voeding 15 feb 2019
Na fosfaat is nu stikstofplafond de volgende uitdagingDat de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond is gebleven in 2018 is goed nieuws, maar dat het stikstofplafond nog altijd wordt overschreden, is nog wel een punt van zorg. ‘Voor de productie van stikstof gelden...Lees verder >
Voeding 12 feb 2019
Grote vraag naar het zeer vroege maïsras Autens...Er is voor zaai in het komende seizoen door telers al veel maïszaad van het maïsras Autens besteld. Omdat deze grote vraag door KWS voorzien was, is dit ras op dit moment nog volop beschikbaar.  Lees verder >
Een snede van 4 ton droge stof heeft gemiddeld 25 gram ruw eiwit minder dan een snede van 3 ton
Voeding 11 feb 2019
Ruw eiwit in eerste snedes daalt 4 gram per dagHet ruweiwitgehalte in de eerste twee maaisnedes van het jaar daalt iedere dag dat het langer op het land staat 3,5 tot 4,5 gram per kilo droge stof. Dat blijkt uit een modelstudie uitgevoerd door Jantine van Middelkoop...Lees verder >

Pagina's